Gaan Nederlandse supermarkten de plasticketen sluiten, te beginnen in Spanje?

Amsterdam, 28 februari 2019– In het Plastic Pact hebben de ‘plastic toepassende’ bedrijven, zoals supermarkten, zich gecommitteerd om “de plasticketen te sluiten”. Sluiten van de keten betekent dat er geen plastic meer in het milieu terecht komt. De supermarkten die het pact hebben ondertekend, zijn Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Ekoplaza. Ze importeren veel groente en fruit uit Spanje. Hofleverancier daarvan is de provincie Almeria in Andalusië.

Almeria, gelegen aan de Middellandse Zee, wordt wel de moestuin van Europa genoemd. Hier nam het kasareaal in 2017-2018 met bijna 2% toe tot in totaal 31.614 hectare. De kassen zijn niet van glas, zoals in Nederland, maar helemaal van plastic. Het geheel wordt ook wel de “zee van plastic” genoemd, Mar de Plástico, en is een van de weinige door mensen gemaakte constructies die vanuit de ruimte te zien zijn.

Aan het begin van de keten ontstaat hier al veel plastic afval en dat is niet alleen omdat de kassen af en toe door zware hagelbuien en tornado’s worden vernield. Sommige kwekers dumpen plastic afval illegaal in drooggevallen rivierbeddingen met dramatische gevolgen voor de plasticsoep. Wanneer het een keer flink regent, spoelt al dat plastic weg, rechtstreeks de zee in. Spaanse milieuorganisaties hebben hiervan een video verspreid die viral ging. Ze hebben de autoriteiten erop aangesproken dat er onvoldoende wordt gehandhaafd, dat er onvoldoende recyclingfaciliteiten zijn en dat droge rivierbeddingen met prioriteit moeten worden opgeruimd.

Nederlandse supermarktketens hebben beloofd de plasticketen te sluiten. Heeft hun belofte alleen betrekking op de winkels in Nederland of ook op de herkomst van buitenlandse producten, die in de Nederlandse supermarkten liggen? Wat gaan zij aan deze situatie doen? Gaan ze bij de exporteurs langs om eisen te stellen en te controleren? Slaan ze gezamenlijk de handen ineen om te garanderen dat door hen aangeboden groente en fruit niet bijdragen aan de Spaanse plasticsoep? Of gaan ze hun verantwoordelijkheid afschuiven en verklaren dat de kwekers met wie zij samenwerken allemaal braaf hun plastic recyclen?

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We kijken uit naar de initiatieven die de Nederlandse supermarkten nu gaan nemen om plasticsoep te voorkomen, niet alleen aan het einde van de keten, maar vooral ook aan het begin, bij de leveranciers”.


Lees ook: Plastic Soup Foundation tekent plastic pact niet