Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Een jaar geleden had 5% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 17%. In totaal heeft 37% van de Nederlandse gemeenten nu een vorm van beleid tegen ballonoplatingen. 17% van de gemeenten heeft een verbod ingesteld en 20% ontmoedigt ballonoplatingen.
In steeds meer gemeenten stonden ballonnen de afgelopen maanden op de agenda door een burgerinitiatief of een motie van politieke partijen. In o.a. Tilburg, Den Haag en Zeist werd besloten dat een verbod op ballonoplatingen moet worden opgenomen in de APV.
Veel kustgemeenten en Waddeneilanden kozen al voor een verbod. In de provincies Friesland en Noord-Holland hebben respectievelijk 42% en 40% van de gemeenten nu een verbod ingesteld. Dat percentage is stukken hoger dan bijvoorbeeld in Drenthe en Utrecht. De provincie Limburg loopt het verst achter met maar 3%.
Bekijk item op RTL Nieuws van 11 maart 2019.
“Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden,” legt Marijke Boonstra uit. Tijdens officiële strandafvalmonitoringen van Stichting De Noordzee vindt zij als projectleider Schone Zee gemiddeld 12 ballonnen per honderd meter strand. “Het is geweldig om te zien dat het aantal gemeenten met een verbod op ballonoplatingen in één jaar tijd met 12% gegroeid is. Wij hopen dat elke gemeente ballonoplatingen komend jaar gaat verbieden. Laten we samen zorgen dat er geen ballonnen meer in zee terechtkomen.”
In aanloop naar Koningsdag lanceert Stichting De Noordzee daarom de campagne ‘Help mee: geen ballon meer in de Noordzee’. De stichting roept de gemeenten zonder beleid tegen ballonoplatingen op om een verbod in te stellen. Iedereen kan helpen door één of meerdere gemeenten met een kaart, mail of bericht op sociale media om een verbod te vragen. Stichting De Noordzee maakte een interactieve kaart waarop per gemeente zichtbaar is of de gemeente al een verbod heeft of ontmoedigingsbeleid voert.
“Koningsdag is traditiegetrouw een dag waar veel ballonnen worden opgelaten,” geeft Marijke Boonstra aan. “Ondersteund door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen kiezen steeds meer Oranjeverenigingen gelukkig voor feestelijke alternatieven zoals superbellenblaas, vliegeren, een verloting of het maken van ballondieren. Kinderen vinden het oplaten van ballonnen ineens veel minder feestelijk als ze horen dat dieren de ballonnen aanzien voor voedsel, in de linten verstrikken en dat het plastic bijdraagt aan de plasticsoep.”
Gepubliceerd zoals verschenen op Stichting De Noordzee.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.