Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 14 maart 2019 – Minstens 24 miljoen nurdles zijn aangespoeld op de stranden van de Waddeneilanden en de Friese en Groningse dijken. De oorzaak is het overboord slaan van containers van het vrachtschip MSC Zoe begin dit jaar. Dit hebben onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen vastgesteld. Nurdleverlies lijkt een eenmalig incident, maar is in werkelijkheid een structureel probleem.
Begin dit jaar sloegen 350 containers van boord van het vrachtschip MSC Zoe. Enkele waren gevuld met plastic nurdles, de grondstof voor plastic producten. Ze kwamen terecht op stranden van Waddeneilanden en spoelden ook aan op de Friese en Groningse dijken. De nurdles vallen nauwelijks op te ruimen, hoewel Schiermonnikoog een poging doet met een speciale stofzuiger. Ze zullen in de toekomst ook blijven aanspoelen. De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een slimme manier bedacht om in kaart te brengen waar de nurdles gevonden worden, met behulp van vrijwilligers en een interactieve kaart op waddenplastic.nl. Voor de analyse van de RUG kiezen de onderzoekers en de vrijwilligers op de vloedlijn kwadranten uit van 40 x 40 cm en tellen daarin alle nurdles. Dit herhalen ze om de tien meter. Daarna voeren ze de gegevens in. Tot nu toe zijn er driehonderd kwadranten geteld op basis waarvan de miljoenenschatting is gemaakt.
Ook uit het recente verleden blijkt dat overboord geslagen containers tot nurdlerampen kunnen leiden. Dat gebeurde onder andere bij Zuid-Afrika en Hong Kong. Maar hoe staat eigenlijk het met het dagelijkse nurdleverlies? Op die vraag biedt de Shoreliner inzicht.
Met de Shoreliner kan plastic drijfvuil op rivieren worden afgevangen en verwijderd. Ingenieursbureau Tauw heeft het systeem ontwikkeld voor het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat. Het werd onlangs verkozen tot het meest duurzame project van de Rotterdamse Haven. De Shoreliner ligt sinds twee jaar in de Lekhaven en wordt om de maand geleegd. Bij elke leging worden er — afgezien van ander drijvend plastic afval — circa 250.000 nurdles geteld. Dat zijn er dus alleen al op deze ene plek 3 miljoen per jaar. De hoeveelheid die jaarlijks via de Nieuwe Waterweg in zee terecht komt, is mogelijk een veelvoud van de aangespoelde nurdles die de MSC Zoe verloor.
De afgevangen nurdles in de Lekhaven zijn afkomstig van plastic producenten die langs de hele loop van de rivier zijn gevestigd. Die producenten gaan er uitermate slordig mee om, ondanks de plechtige belofte van de industrie om in het kader van Operation Clean Sweep verlies aan nurdles te voorkomen. In Nederland is onlangs het Plastic Pact ondertekend waarin beloofd wordt om de milieudruk van plastic in 2025 met 20% te verminderen. Maar afspraken over nurdleverlies ontbreken daarin. Individuele plasticproducenten als Dow Chemical, Sabic of Borealis hebben de overeenkomst niet getekend, wel overigens de brancheorganisatie Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststoffenindustrie (NRK) bij wie ze aangesloten zijn. Maar het is de vraag of de NRK nurdleverlies gaat aanpakken.
De Plastic Soup Foundation doet samen met Stichting De Noordzee en IVN in het kader van Schone Rivieren onderzoek naar afval in de rivieren op de oevers van de Maas en Waal. De nurdle scoort hoog bij de items die in de Nederlandse rivieren worden aangetroffen. Dit onderzoek zal binnenkort aanzienlijk worden uitgebreid, dankzij een belangrijke donatie van de Nationale Postcode Loterij.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Zolang er geen echt commitment is van de industrie en ook wettelijke maatregelen uitblijven, zullen nurdles massaal de Noordzee in blijven stromen. Het is een ramp die elke dag opnieuw plaatsvindt.”
Foto: Tauw
Lees ook – Grootschalig verlies van pellets op zee blijft nog zonder sancties
Lees ook – Shoreliner ideaal om drijvend plastic afval te analyseren
Lees ook – Schone Rivieren ontvangt bijna twee miljoen euro om rivierdelta plasticvrij te maken
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.