,

Protest Greenpeace bij Unilever tegen wegwerpplastic

Amsterdam, 19 maart 2019 – Dansend op de muziek van DJ’s maakt Greenpeace overmorgen duidelijk dat Unilever zich niet uit de plasticsoep kan recyclen. Pal voor het hoofdkantoor in Rotterdam wordt de multinational ter verantwoording geroepen. Het is ook de start van een tocht met het schip De Beluga II de Rijn op, richting Nijmegen en verder. Op dat schip staat een gigantisch monster van wegwerpplastic. In Rotterdam wordt dat monster letterlijk teruggegeven aan de levensmiddelengigant. Iedereen is uitgenodigd om mee te dansen. Meld je hier aan voor de Plastic Monster Rave op 21 maart.

Wat is het probleem? 

Unilever verkoopt wereldwijd producten in wegwerpverpakkingen. In landen met weinig koopkracht zijn dit vooral miniverpakkingen. Een eerder dit jaar verschenen rapport brengt de problematiek voor de Filippijnen in kaart. Elke Filippijn gebruikt gemiddeld 591 miniverpakkingen (ook sachets geheten) per jaar. Dagelijks gaan er 14 miljoen miniverpakkingen over de toonbank, jaarlijks bijna 60 miljard, in dit land alleen al. Veel van die verpakkingen eindigen op straat en in het milieu. Ze hebben voor waste-pickers geen enkele waarde en zijn niet goed te recyclen, omdat ze uit meerdere folielagen bestaan. Het zijn er zoveel dat zero-waste doelstellingen, om woongemeenschappen afvalvrij te krijgen en te houden, onmogelijk gehaald worden. Tien bedrijven blijken verantwoordelijk voor 60% van al het aan hun merken herkenbare zwerfafval. Unilever behoort met Nestlé en Procter&Gamble tot de drie grootste vervuilers in de Filippijnen.

Wat is het antwoord van Unilever?

In november 2016 heeft toenmalig staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu afspraken gemaakt met werkgeversorganisatie VNO-CNW, zuivelgigant FrieslandCampina, de Indonesische Kamer van Koophandel en het bedrijfsleven “om het gebruik van eenmalige wegwerpverpakkingen van bijvoorbeeld noodles, chocola of koffie aan te pakken”. De in het gezamenlijk persbericht van Ministerie van IenM en VNO-NCW genoemde reden, luidde als volgt: “Zogenoemde single use packages leiden tot nog meer zwerfvuil op straat en in zee (plasticsoep). Een groot probleem in Indonesië, dat nu de een na grootste plasticvervuiler ter wereld is.” Unilever is vanaf het begin betrokken bij dit initiatief, maar in plaats van te stoppen met miniverpakkingen en deze producten via refill-systemen aan te bieden, kiest Unilever voor recycling van de meerlaagse miniverpakkingen.

CreaSolv recycling

Unilever zet namelijk in op de zogeheten CreaSolv recycling techniek en heeft inmiddels een pilotfabriek in Indonesië staan. Daarmee laat het bedrijf zien dat het technisch mogelijk is om meerlaagse miniverpakkingen te recyclen. Maar hoe garandeert Unilever dat al die verpakkingen na gebruik daadwerkelijk voor recycling zullen worden ingeleverd? Niemand die ze inzamelt en het transport over vaak lange afstanden is duur en gecompliceerd. Zolang dát antwoord niet wordt gegeven, is deze oplossing een schijnoplossing die niet gericht is op bestrijding van de plasticsoep, maar op het onbeperkt voortzetten van de verkoop van wegwerpplastic in miniverpakkingen. Voor Unilever staat de groeimarkt helaas nog steeds voorop.

Foto. Freedom Island Waste Clean-up en Brand Audit in de Filippijnen, 2017. Biel Calderon/Greenpeace.