Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Amsterdam, 12 april 2019 – “Uiteindelijk is het Plastic Pact voor bedrijven enkel een marketingstunt”. Nieuwsuur interviewde oud-ambtenaar Kees Clement die vindt dat de gemaakte afspraken, waaronder absolute reductie van de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal, juridisch afdwingbaar hadden moeten zijn. Zonder een wettelijke basis bestaat het risico dat bedrijven mooi weer spelen, maar uiteindelijk weinig of niets doen.
Clement voerde dertien jaar lang als ambtenaar op het ministerie van Infrastructuur en Milieu de onderhandelingen met het bedrijfsleven. Als “coördinator verpakkingen” weet hij als geen ander hoe de onderhandelingen over opeenvolgende verpakkingsconvenanten gelopen zijn.
Het Plastic Pact is begin dit jaar ondertekend door 75 organisaties en heeft als doel de milieudruk van plastic te verminderen en circulariteit (recycling) te verbeteren. Het doel is dat er in 2025 20% minder plastic gebruikt wordt. Er is echter geen enkele juridische verplichting voor de bedrijven die hebben ondertekend om die doelstelling te halen.
Een dergelijke verplichting was er wel in het eerste Convenant Verpakkingen (1991). Die verplichting werd alleen niet nagekomen, onvoldoende gehandhaafd door de overheid, en bovendien in latere convenanten afgezwakt en uiteindelijk zelfs achterwege gelaten. Nieuwsuur baseerde zijn uitzending (9 april) over het niet te temmen plastic monster op een analyse van Recycling Netwerk over het Nederlandse afvalbeleid van de afgelopen 40 jaar.
In het eerste Convenant Verpakkingen (1991) was afgesproken met de verpakkende industrie dat er in 2000 10% minder verpakkingen zou zijn ten opzichte van 1986. In werkelijkheid was er sprake van een toename van 15%. Het tweede en derde Convenant Verpakkingen (uit 1997 en 2001) zwakten de preventie verplichting sterk af. De convenanten werden in 2007 opgevolgd door de Raamovereenkomst verpakkingen en zwerfafval. Daarin is echter geen enkele afspraak meer opgenomen over de reductie en hoeveelheid verpakkingen. Lees hier de analyse van Recycling Netwerk, getiteld De ondraaglijke traagheid van het milieubeleid.
Recycling Netwerk concludeert dat het afvalbeleid in Nederland niet van de grond is gekomen, en dat de samenleving daardoor opgezadeld is met een enorme afvalberg en met een sterke plasticvervuiling. Het maken van afspraken over reductie van plastic verpakkingsmateriaal op vrijwillige basis heeft gefaald. Dit geeft geen vertrouwen in toekomstige resultaten van het Plastic Pact.
Lees ook: Plastic Soup Foundation tekent Plastic Pact niet.
Kijk hier de uitzending van Nieuwsuur terug (item start op 13:45)
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.