Uitreiking eerste exemplaar ‘Plastic Soup. An Atlas of Ocean Pollution’ aan Jacqueline Cramer

Amsterdam, 4 april 2019 – “Iedereen moet dit boek van voor tot achter lezen.” Dat zei voormalig milieuminister Jacqueline Cramer, tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van de Plastic Soup Foundation, toen ze het eerste exemplaar Plastic Soup. An Atlas of Ocean Pollution vandaag in ontvangst nam.

Dit boek, uitgegeven door Island Press (Washington DC), is vanaf nu wereldwijd te koop. De Nederlandse editie, een initiatief van de PSF in samenwerking met uitgeverij LIAS, verscheen vorig jaar en is inmiddels herdrukt. De uitreiking vond plaats in het Global Experience Center van Smurfit Kappa op Schiphol. Daar kwamen Business Angels van de PSF bij elkaar rond het thema Changing the Future of Packaging.

Auteur Michiel Roscam Abbing haalde in zijn toespraak de lange voorgeschiedenis van zijn boek aan. “Het begon in 2009 met het boek Plastic Soup van Jesse Goosens, die Jacqueline Cramer voor haar boek had geïnterviewd. Cramer erkende als een van de eersten het probleem van de plasticsoep. Als onze minister van milieu kaartte ze het probleem van de plasticsoep aan bij de UNEP, het milieubureau van de Verenigde Naties, en bij haar collega-ministers in Europa. Maria Westerbos was initiatiefneemster van dat boek, maar kende Cramer toen nog niet persoonlijk. Maria zou niet veel later de Plastic Soup Foundation oprichten en vroeg Cramer om voorzitter van het bestuur te worden. Al in die begintijd van de Plastic Soup Foundation leefde op ons kantoor het idee om een nieuw boek over de plasticsoep te schrijven. Deze konden we dan eindelijk vorig jaar april, ruim vijf jaar later, presenteren: De Plastic Soup Atlas van de Wereld.”

Het eerste exemplaar daarvan werd uitgereikt aan EU-commissaris Karmenu Vella van Milieu, door Maria Westerbos op Malta tijdens een conferentie van de plasticindustrie. Commissaris Vella was blij met de Atlas omdat daarin, zei hij, ruim aandacht wordt gegeven aan oplossingen en handelingsperspectief. Later ontving ook Frans Timmermans als vicevoorzitter van de Europese Commissie een exemplaar.

Volgens Roscam Abbing, waren dit hele belangrijke en zichtbare momenten die bij buitenlandse uitgevers belangstelling hebben gewekt om ook vertaalde edities uit te brengen. Vandaag is er dan de wereldeditie Engels. Later deze maand verschijnt een Italiaanse editie en in de loop van dit jaar ook nog een Japanse. De Nederlandse editie verscheen in januari 2019 in herdruk. Van elke Nederlandse Atlas gaat vijf euro naar de Plastic Soup Foundation.

Bestel de Atlas nu via Bol.com:


Lees ook – Interview met auteur in Environmental Journal

Lees ook – ‘Plastic Soup:’ Photos and Q&A with author (…) on Mongabay