Van statiegeld op blik naar blik op statiegeld
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Amsterdam, 10 mei 2019 – Bij tuinieren ga je uit van een schone natuurlijke omgeving, toch blijkt plastic steeds vaker als onverwachte gast in de grond aanwezig. Het is bij veel gemeentes al sinds lange tijd gebruik, dat in het voorjaar door bewoners gratis compost opgehaald kan worden voor de tuin. Deze bodemverrijker blijkt nu echter steeds vaker relatief grote hoeveelheden plastic deeltjes te bevatten. Afvalverwerkers doen hun best om van de met plastic vervuilde GFT stroom compost te maken, maar lopen aan tegen de ‘marktwerking’. Echt schone compost kost namelijk meer geld, en gemeentes kiezen meestal de goedkope variant die wel voldoet aan de wettelijke norm, maar vervuild is.
NH nieuws heeft goed en uitgebreid onderzoek gedaan naar deze vorm van plastic vervuiling en de diverse kanten belicht: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/245470/gemeenten-geven-vervuilde-compost-gratis-weg-aan-inwoners. In het nieuwsitem komt duidelijk naar voren dat het probleem bekend is bij gemeentes, maar dat de regelgeving gebrekkig is en de normen veel te ruim zijn.
Wanneer door plastic vervuilde compost jaar op jaar opgebracht wordt, ontstaat op percelen een ernstige opstapeling van het aantal plastic deeltjes per vierkante meter.
De Plastic Soup Foundation vindt dat plastic niet thuishoort in het milieu, niet in de grond en niet in compost. De norm voor plastic vervuiling in compost zou door de overheid op ‘nul’ gesteld moeten worden. Dit is uiteindelijk de enige sluitende manier om deze vorm van plastic lekkage effectief tegen te gaan.
Lees ook: Plasticsoep op land. Landbouwcompost is vervuild met plastic
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.