Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Amsterdam, 23 mei 2019 – Europa verbiedt lidstaten om plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels, eetstokjes) te verkopen. Dat is een van de maatregelen die genoemd worden in de nieuwe Richtlijn voor eenmalige plastic producten. De Richtlijn betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu, zoals de Richtlijn officieel heet, is deze maand definitief goedgekeurd nu ook Europese Raad met de tekst heeft ingestemd. Het verkopen van wegwerpbestek is daarmee vanaf 2021 verboden. PLUS Supermarkt omzeilt nu al het verbod door wegwerpbestek te verkopen als een milieuvriendelijk en afwasbaar product.
Om toenemende plasticvervuiling tegen te gaan, heeft Europa nieuwe regels aangenomen. Die regels verbieden het gebruik van bepaalde producten als daar alternatieven voor zijn. Het gaat om producten die vaak in het milieu worden aangetroffen, zoals wegwerpbestek. Plastic vorkjes, lepeltjes en messen worden met name aangetroffen op plaatsen waar mensen picknicken, denk aan stranden en parken. De ratio achter de Richtlijn is om plastic producten die meestal worden weggegooid na een of twee keer te zijn gebruikt, uit het systeem te halen. Ze mogen daarom niet meer verkocht worden vanaf 2021.
De marketeers van PLUS Supermarkt hebben nu een list bedacht om de nieuwe wetgeving te omzeilen. Je kunt het plastic bestek, zolang het niet breekt, toch telkens opnieuw afwassen en hergebruiken? En zó adverteert PLUS Supermarkt nu dat zijn plastic wegwerpbestek wel honderd keer meegaat.
PLUS Supermarkt zegt ernaar te streven om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken en koestert een positief imago van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je zou dus verwachten dat PLUS plastic wegwerpbestek — vooruitlopend op de datum waarop het verbod ingaat — al uit de schappen haalt. In plaats daarvan wordt dit huismerk opeens omgekat tot een zogenaamd duurzaam product dat gunstig zou zijn voor het milieu. Het is een gotspe.
Lees ook:
Plastic pact is marketingstunt
Ineos bouwt voor 3 miljard euro plasticfabrieken bij Antwerpen
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?