Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Amsterdam, 11 juni 2019 – Toen drie jaar geleden de gratis plastic tas in de ban werd gedaan door een wettelijke maatregel, waren er allerlei uitzonderingen. Een daarvan was dat supermarkten gratis plastic tasjes mochten blijven verstrekken voor groente en fruit. Aldi is nu de eerste supermarkt die daar van afziet. Eigenlijk gaat het om drie maatregelen. De zogeheten hemdtasjes zijn niet meer gratis — Aldi vraagt er 1 cent voor — en ze worden voortaan van biobased plastics gemaakt. Bovendien komt er een herbruikbare groente en fruitzak. Lees hier het persbericht van Aldi.
Plastic Pact
Begin dit jaar sloot Aldi zich aan bij het Plastic Pact. Daarin spreken bedrijven en organisaties af om hun plastic gebruik te reduceren en circulariteit te bevorderen. De Plastic Soup Foundation juicht elk initiatief toe dat leidt tot daadwerkelijke reductie van plastic. Wanneer de klant voor een hemdtasje moet betalen, ook al is het maar een cent, zal dat zeker leiden tot minder tasjes. Van groot belang is dat er tegelijk een alternatief wordt aangereikt: de herbruikbare groente en fruitzak. De stap die Aldi zet, is een belangrijk signaal en verwacht mag worden dat andere supermarkten volgen.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?