Amsterdamse Club Nyx schrapt plastic rietjes

Amsterdam, 23 juli 2019 – Club Nyx, een populaire nachtclub in de binnenstad van Amsterdam, heeft onlangs besloten om haar steentje bij te dragen in de strijd tegen de plastic vervuiling. Al bijna een jaar geeft Club Nyx niet langer plastic rietjes aan haar klanten. In plaats daarvan zijn de enige beschikbare rietjes gemaakt van papier en kosten € 0,20 als de gebruiker een rietje in zijn drankje wil. Tot nu toe, heeft de club € 750.- verzameld en heeft besloten om het volledige bedrag aan Plastic Soup Foundation doneren. Daar zijn we zeer dankbaar voor.

De kerngedachte achter dit initiatief is om plastic rietjes volledig uit de club te laten verdwijnen. Jin Wullink, directeur van de club, zegt dat “we heel goed beseffen dat wij, als een bedrijf in het nachtleven, met afval aan de toekomst van de wereld bijdragen”. Zij hebben hetzelfde initiatief ook geïmplementeerd in het EXIT Café, op hetzelfde adres als Club Nyx.

Tot bijna een jaar geleden waren alle dranken voorzien van een plastic rietje voor eenmalig gebruik, maar de club probeert het perspectief van zijn klanten te veranderen: “Het vragen van een vergoeding moet onze gasten bewust maken van het extra gebruik van wegwerpmateriaal en we kunnen dat geld gebruiken om dubbele steun aan te geven een organisatie die streeft naar een beter milieu.”

“In het begin kregen we heel veel vragen en moesten we het initiatief veel publiciteit geven, omdat iedereen gewend was gewoon een rietje te krijgen”, zegt de directeur, “maar na verloop van tijd werd het steeds meer gewaardeerd en het is nu iedereen duidelijk waarom we deze campagne zijn begonnen.” De directeur vertelde ook dat er 350.000 plastic rietjes en 100.000 kunststof roerstaafjes minder zijn gebruikt sinds het initiatief werd gestart.

Jin laat weten dat zij de Plastic Soup Foundation gekozen hebben, omdat zij laat zien van wat er met dat plastic gebeurt zodra het in het milieu terechtkomt. “Dit spreekt tot ieders verbeelding, zodat we er niet aan kunnen voorbijgaan.”

Dankzij platforms zoals Club Nyx, bereiken we een publiek dat zich misschien niet bewust is van het probleem van de plastic soep maar, door hen de toegang te ontnemen tot het gemak van plastic rietjes, worden ze nieuwe boodschappers van onze missie.

De € 750 die met dit initiatief is verzameld, zullen wij gebruiken om het bewustzijn te blijven vergroten over de vervuiling door plastic en de alternatieven die er mogelijk zijn.