Een minnetje voor supermarkt PLUS

Amsterdam, 15 augustus 2019 – Supermarktketen PLUS verkoopt licht plastic bestek en plastic borden onder het mom van duurzaam. Je kunt dat servies wel honderd keer opnieuw gebruiken. De Plastic Soup Foundation kwalificeerde dit eerder als een gotspe. Volgens een persbericht van Distrifood blijft PLUS bij zijn standpunt: ‘Dit servies kan goed worden hergebruikt (wel 100x), het is aanzienlijk sterker dan de oudere exemplaren, en kan in de vaatwasser en magnetron.’ Met dit uitgangspunt omzeilt PLUS de Europese regelgeving.  

Afwasbaar serviesgoed

PLUS had in november 2018 zijn keuze al toegelicht in een persbericht: ‘Met het opnemen van afwasbaar serviesgoed in het assortiment loopt PLUS, als Meest Verantwoorde Supermarkt, hiermee vooruit op het Europese beleid dat wegwerpplastics binnenkort verbiedt. Het Europese verbod moet de plasticsoep in de zeeën en oceanen tegengaan. PLUS vervangt plastic wegwerpartikelen door artikelen die het milieu minder belasten. (…) Afwasbaar serviesgoed in het PLUS assortiment is een nieuwe stap naar minder wegwerpplastic.’ En: ‘PLUS luidt het BBQ-seizoen volgend jaar graag duurzamer in door afwasbaar en dus herbruikbaar serviesgoed en bestek aan te bieden. Deze producten hoeven dus niet meer weggegooid te worden. (…) Ze gaan meer dan honderd keer mee.’

Klompen

Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat dit plasticserviesgoed vooral voor eenmalig gebruik gekocht wordt. In uitstraling, vorm en prijs is het plastic bestek en servies nagenoeg gelijk gebleven. De mededeling ‘afwasbaar’ verandert weinig of niets aan de motivatie om het wel of niet te kopen, laat staan aan de motivatie om het na eenmalig gebruik weg te gooien.

Afwassen is geen hergebruik

De Europese Richtlijn betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu verbiedt wegwerpbestek per 2021. Daar is geen speld tussen te krijgen. PLUS omzeilt het verbod door wegwerpbestek afwasbaar en dus herbruikbaar te noemen. Voor de Europese Commissie is het aantal keren dat je een product gebruikt of kunt afwassen echter geen norm. Die hanteert een heel andere definitie van hergebruik. Het gaat bij hergebruik om retoursystemen waarin het product na gebruik weer teruggaat naar producent of retailer, bijvoorbeeld door middel van statiegeld.

Een minnetje voor PLUS, die dit natuurlijk behoort te weten.

Lees ook – PLUS Supermarkt sjoemelt met Europees verbod op plastic bestek

Plastic Soup Foundation gaat komende maand op uitnodiging van supermarkt PLUS in gesprek over deze problematiek.