Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 10 oktober 2019 – In 2025 neemt Coca-Cola Europa evenveel flesjes en blikjes terug als het verkoopt. Dit is een van de nieuwe doelen die Coca-Cola Europa aankondigde. De multinational, die wereldwijd jaarlijks meer dan 120 miljard verpakte dranken verkoopt, staat onder toenemende druk vanwege zijn bijdrage aan de plasticsoep. In de nieuwe doelen wordt de invoering van statiegeld omarmd. Zonder statiegeld kan de belofte om evenveel in te zamelen als er verkocht wordt namelijk niet gehaald worden. Met deze verklaring schaart ook Coca-Cola Nederland zich ondubbelzinnig achter invoering en uitbreiding van statiegeld.
Aangescherpte doelen
In januari 2018 had Coca-Cola al het doel geformuleerd om in 2030 dezelfde hoeveelheid plastic en blik in te zamelen als het concern verkoopt, als onderdeel van de campagne World Without Waste. Dat doel is nu vijf jaar naar voren gehaald. Volgens Coca-Cola-CEO James Quincey in een interview met CNN zal er zelfs geen sprake meer zijn van ‘single use’ indien alle flesjes weer worden ingezameld om te worden gerecycled. Andere (aangescherpte) doelen zijn:
Transparantie
Coca-Cola heeft een bijzonder slecht trackrecord waar het gaat om niet gehaalde duurzaamheidsdoelstellingen. Zo werd in 2008 aangekondigd dat in 2015 25% van de plastic flessen uit gerecycled plastic zou bestaan. In werkelijkheid was dat in 2018 slechts 7% wereldwijd, zoals te zien is in de onthullende DW Documentary over ‘Coca-Cola’s plastic secrets’. Om te kunnen vaststellen of Coca-Cola werkelijk zijn plastic voetafdruk vermindert, is het daarom noodzakelijk dat het bedrijf volledig transparant is over het jaarlijks gebruik per type plastic, inclusief de vraag hoe dat zich verhoudt tot de gestelde doelen. En die belofte heeft Coca-Cola gedaan! Nu moet duidelijk worden of er sprake zal zijn van een absolute vermindering van plastic, of dat de aangekondigde reductie wordt ingehaald door de groei van het bedrijf. Anders gezegd: alle inspanningen worden tenietgedaan wanneer er meer plastic flesjes verkocht worden.
Capri-Sun als lakmoesproef
Een van de vele merken van Coca-Cola is Capri-Sun. De drankzakjes van Capri-Sun hebben geen statiegeld, je kunt ze na gebruik nergens inleveren en ze zijn niet goed recyclebaar omdat ze uit meerdere lagen plastic met een laagje aluminium bestaan. Ze vormen een zichtbaar grote bijdrage aan het zwerfafval. Voorkomen dat deze zakjes in het milieu belanden, zou hoge prioriteit moeten hebben. De verklaring van Coca-Cola roept in dit verband prangende vragen op:
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: ‘We verwachten van Coca-Cola Nederland volledige transparantie over de vraag hoe in ons land per merk invulling gegeven wordt aan de gestelde doelen. Veel te vaak zijn beloftes van Coca-Cola loos gebleken.’
Lees ook – Coca-Cola: Let’s not waste this summer
Lees ook – Coca-Cola is grootste vervuiler
Lees ook – Coca-Cola’s geheime oorlog tegen statiegeld
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.