Worden we ziek van verbrand plastic?

Amsterdam, 11 oktober 2019 – Het verbranden van plastic is wereldwijd een groot gevaar voor de gezondheid, betoogde Susan Shaw tijdens de Plastic Health Summit die de Plastic Soup Foundation op 3 oktober organiseerde. Professor Shaw is oprichter en directeur van het Shaw Institute en hoogleraar Environmental Health Sciences aan de New York State University. Het Shaw instituut is een van de partners in de Plastic Health Coalition.

Kankerverwekkend

Meubels, matrassen, elektronica, isolatiemateriaal, het is allemaal plastic. Brandend plastic laat giftige gassen en stoffen vrij, waaronder kankerverwekkende. Plastics zijn namelijk altijd chemisch bewerkt, bijvoorbeeld met vlamvertragers. Branden zijn hierdoor veel toxischer dan vroeger. Kanker is een gevreesde beroepsziekte onder brandweermannen. Kankerverwekkende stoffen worden in verhoogde concentraties aangetroffen in hun bloed na bluswerk. Volgens Shaw is kanker met 63% veruit de belangrijkste doodsoorzaak van deze beroepsgroep. In 2014 was Shaw hoofdauteur van een wetenschappelijke publicatie naar het vermoedelijke verband tussen kanker en het blussen van branden.

Brandende vuilnisbelten

Plastic afval wordt op veel plaatsen ongecontroleerd verbrand in de open lucht. Vuilnisbelten kunnen zelfs permanent branden of smeulen, na al dan niet opzettelijk in brand te zijn geraakt. Door de verbranding komen kankerverwekkende stoffen, inclusief dioxines vrij. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geschat dat blootstelling aan dit soort branden het risico op kanker met 19% doet toenemen.

Brandende bossen

Susan Shaw wees er ook op dat overal in de wereld bossen in vlammen opgaan door toenemende droogte en illegale branden. Die branden nemen toe en de smog die daarbij vrijkomt vervuilt de lucht en zorgt voor gezondheidsrisico’s. De grootste bosbrand in de geschiedenis van de Verenigde Staten verwoestte vorig jaar ook het plaatsje Paradise, waarbij 85 mensen stierven. In de weken erna werden acht miljoen mensen blootgesteld aan een giftige rookwolk die boven Californië hing.

Foto Ted Christian