Albert Heijn toont zich hardleers met plastic Winterdorp

Amsterdam, 3 december 2019 – Albert Heijn oogst kritiek op de spaaractie die het eind vorige maand begon. Opnieuw krijgen klanten speeltjes van plastic, terwijl de supermarkt beloofd heeft om het plasticgebruik terug te dringen. Ditmaal kun je sparen voor plastic huisjes die met ledlampjes worden verlicht en samen een Winterdorp vormen. Hoe kan het dat Albert Heijn niet geleerd heeft van kritiek op eerdere vergelijkbare acties, zoals de hamsterbollies en de koekenbakkers?

‘Het duurzaamheidsaspect heeft onvoldoende aandacht gekregen,’ verklaarde een woordvoerder van Albert Heijn destijds na kritiek op de Hamsterbollies vol plastic. ‘Met de kennis van nu zouden we op zoek zijn gegaan naar een beter alternatief met zo min mogelijk plastic’. Maar nu zijn er opeens de Winterdorp-mini’s van plastic: huisjes verpakt als snoepgoed. Is dit nu een voorbeeld van ‘zo min mogelijk plastic’? Albert Heijn gaat dit keer niet door het stof, maar verdedigt zijn keuze voor de nieuwste ronde van plastic hebbedingetjes. Het gaat, zegt de winkelketen, geciteerd door Distrifood, om hoogwaardig plastic van recyclebaar materiaal dat elk jaar opnieuw te gebruiken valt als decoratie in je huis tijdens de decembermaand.

Albert Heijn en het Plastic Pact

Begin dit jaar tekende Albert Heijn, met nog ruim zeventig andere bedrijven, het Plastic Pact. De ondertekenaars beloven hierin onder andere ‘niet meer dan nodig gebruik te maken van plastic materialen door minder gebruik, door hergebruik, en/of door alternatieve duurzamere materialen, resulterend in 20% minder volume plastic (in kg) in 2025’. Het gaat om een ambitie die Albert Heijn zelf al in 2018 uitsprak. In plaats van minder plastic te gebruiken, brengen de periodieke publieksacties echter meer plastic in omloop. Is dat geen schending van de belofte?

Ontduiken van de eigen ambitie

Er staan geen sancties op het niet nakomen van het Plastic Pact. Als de doelstellingen verplicht waren gesteld, had vermoedelijk geen enkel bedrijf het Plastic Pact ondertekend. Nu lijkt Albert Heijn een eigen interpretatie aan het Plastic Pact te geven; als het om hoogwaardig en meermalig te gebruiken plastic gaat dat bovendien gerecycled kan worden, is er toch niets aan de hand? We weten allemaal dat wat gerecycled kan worden niet altijd gerecycled wordt. En we weten ook allemaal, dat we onzorgvuldig omgaan met wat gratis weggegeven wordt.

Met deze actie laat Albert Heijn zien de uitgesproken ambitie tot minder plasticgebruik allesbehalve serieus te nemen!

 

Lees ook – ‘Plastic Pact is marketingstunt’

Lees ook – Albert Heijn: plastic koekenbakkers