Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 8 februari 2020 – De kans dat er vanaf 1 januari volgend jaar nog vuurwerk met plastic wordt verkocht, is aanzienlijk kleiner geworden. Zes Nederlandse winkelketens hebben namelijk het Knalplastic convenant ondertekend en andere ketens hebben dat eveneens toegezegd. In dit convenant staat de belofte dat er geen plastic meer mag zitten in verkocht vuurwerk. Ook beloven de ketens af te zien van de verkoop van knetterballen. Deze vrijwillige verklaringen werden in dezelfde week gedaan dat de regering besloot om het zwaardere knalvuurwerk te verbieden.
Vuurwerk leidt jaar in jaar uit tot veel schade en slachtoffers. De maatschappelijke ophef daarover was de belangrijkste aanleiding voor de regering om over te gaan op een verbod van het zwaardere knalvuurwerk en vuurpijlen. Uitgezonderd is een beperkt assortiment siervuurwerk, maar ook dit bevat veel plastic dat na het afsteken achterblijft op straat. De Nederlandse retail mag het zwaardere vuurwerk sowieso niet verkopen, maar ziet nu af van het gebruik van plastic in de lichtere categorie vuurwerk die zij wel mogen verkopen.
De rond stuiterende knetterbal, die valt in die lichtere categorie vuurwerk, spat uit elkaar en stukjes plastic blijven achter op straat. Plastic-activisten vonden eind 2019 meer dan 50.000 resten daarvan, die werden geregistreerd door Zwerfinator (Dirk Groot) en Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga). Zij wilden op basis van deze data een gerechtelijke uitspraak krijgen over de vraag of deze producten, die evident bijdragen aan de plasticsoep, überhaupt verkocht mogen worden. De branche heeft daarop niet gewacht. In antwoord op een email van beiden aan de CEO’s van meerdere winkelketens besloten deze vóór afgelopen Kerst de knetterballen uit de schappen te halen. Hema deed dat als eerste. Albert Heijn, Gamma, Karwei, ACTION, Intratuin, Vomar, Big Bazar, Blokker en Welkoop volgden. Lees ook dit artikel van Vroege Vogels.
Nadat de knetterballen uit de schrappen waren gehaald, volgde het verzoek van Groot en Tinga aan de ketens om het Knalplastic Convenant te tekenen. Ook nu was HEMA de eerste en volgde Albert Heijn direct. Zie het filmpje hierover. In het Knalplastic Convenant worden de afspraken vastgelegd. Binnen twee jaar zal er door de winkelketens geen vuurwerk meer verkocht worden met plastic, en dat geldt ook voor de verpakkingen. Behalve HEMA en Albert Heijn hebben inmiddels ook Intertoys, Blokker, Big Bazar en Hoogvliet het convenant getekend en zijn er toezeggingen van andere ketens om dat te doen.
Afgelopen december riep de Tweede Kamer milieuminister Van Veldhoven (D66) nog op met de vuurwerkbranche in gesprek te gaan over vermindering van plastic. Dát gesprek is dankzij het Knalplastic Convenant zeker niet overbodig geworden. Er kan namelijk nog altijd siervuurwerk met plastic verkocht worden. De volgende stap is om deze afspraken in Europees verband te maken, bijvoorbeeld als onderdeel van het aangekondigde Europese Plastic Pact. Het uitbannen van plastic in vuurwerk is immers geheel in overeenstemming met het beleid van de Europese Commissie om plastic in het milieu terug te dringen. Verwacht mag worden dat onze milieuminister zich als initiatiefneemster van dat Europese Plastic Pact zich hiervoor inzet.
Hier en nu is vooral een groot compliment voor Groot en Tinga op zijn plaats: goed gedaan, mannen!
Lees ook – Plastic Soup Foundation steunt oproep vuurwerkverbod
Lees ook – Milieuminister in gesprek met vuurwerkbranche over plastic
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.