Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
30 maart 2020
Het coronavirus kan meerdere dagen overleven op harde oppervlaktes, zoals plastic en roestvrijstaal. In de lucht is dat drie uur. Dit resultaat van recent laboratoriumonderzoek roept de vraag op hoe je met plastic verpakkingen moet omgaan om besmetting te voorkomen.
Amerikaans laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat het coronavirus tot 72 uur kan overleven op plastic en metaal. Dit betekent dat je besmet kunt raken als je bijvoorbeeld een stalen stang in de bus of iets van plastic aanraakt.
Stel, er wordt iets bij je afgeleverd in een plastic verpakking. Wat moet je dan doen om er zeker van te zijn dat je niet via die verpakking wordt besmet? Er zijn in principe drie manieren:
Niet alleen op plastic, maar op alle verpakkingen blijkt het virus een tijdje te kunnen overleven. Voor karton is dat maximaal 24 uur en voor koper 4 uur, aldus het onderzoek. Na een paar uur neemt de werkzaamheid van het virus overigens al sterk af.
Eenmalig plastic is daarbij niet veiliger of onveiliger dan plastic dat vaker dan één keer wordt gebruikt. Je kunt rustig je eigen bekers en bakjes blijven gebruiken, zolang je deze maar goed afwast. Lees meer hierover in dit bericht van Upstream.
De lobbyclub van de Amerikaanse plasticindustrie, de Plastics Industry Association, doet net alsof het gebruik van eenmalig verpakkingsplastic veiliger is voor onze gezondheid. De Plastics Industry Association verzocht afgelopen week in een brief aan het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken om die vermeende veiligheid in een openbare verklaring te benadrukken. Verder heeft de lobbyorganisatie aan het ministerie gevraagd om zich tegen het verbod op eenmalig plastic producten (zoals tasjes of rietjes) uit te spreken.
De plasticproducenten beginnen last te krijgen van de maatregelen die het gebruik van wegwerpplastic beogen in te perken; de verkoopcijfers staan onder toenemende druk. In de Verenigde Staten worden die maatregelen vaak door gemeenten ingevoerd. Het heeft er alle schijn van dat de plasticindustrie de coronacrisis aangrijpt om al die maatregelen van tafel te krijgen. Lees hier de reactie van Upstream op dit voorbeeld van een schaamteloze lobbypraktijk in moeilijke tijden voor ons allemaal.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.