Er drijven 171.000 miljard microplastics in de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
26 maart 2020
Om besmettingsgevaar door het coronavirus te verminderen, zijn en worden gezamenlijke opruimacties afgelast. De jaarlijkse Landelijke Opschoondag, die dit jaar op 21 maart zou plaatsvinden, is uitgesteld en wordt nu samen met World Cleanup Day op 19 september gehouden.
Omdat er geen gezamenlijke opruimacties plaatsvinden, zal er deze weken in de natuur en langs de rivieroevers veel minder zwerfvuil worden opgeraapt. Dat zal vooral langs onze waterwegen zichtbaar zijn. Niet alleen omdat er minder wordt opgeruimd, maar ook omdat het waterpeil weer aan het zakken is. Veel ronddrijvend plasticafval blijft nu in de bomen en struiken langs de oevers hangen. Dit jaar zal iedereen des te meer beseffen hoeveel plastic nog altijd door onze rivieren richting zee stroomt.
Er is ook een lichtpunt. Aangezien iedereen deze weken zoveel mogelijk thuisblijft en horecagelegenheden gesloten zijn, ligt er opvallend veel minder zwerfvuil op straat.
De Landelijke Opschoondag is tot teleurstelling van velen niet doorgegaan. Daarom is besloten om – juist ten tijde van deze wereldwijde crisis – verbroedering en samenwerking te zoeken door onze krachten te bundelen op World Cleanup Day op 19 september.
‘World Cleanup Day is er voor iedereen en we zijn ervan overtuigd dat we er samen een grootse editie van gaan maken’, aldus directeur Maria Westerbos van Plastic Soup Foundation. ‘Deze samenwerking biedt een mooie gelegenheid voor al die vrijwilligers in Nederland om samen met 180 andere landen de handen ineen te slaan voor de grootste opruimactie ter wereld’.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.