Er drijven 171.000 miljard microplastics in de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
15 april 2020
‘Stel de invoering van de Single-Use Plastics (SUP)-Richtlijn minstens één jaar uit vanwege corona.’ Dat is, kort samengevat, de oproep van de European Plastics Converters (EuPC) aan de voorzitter van de Europese Commissie. De brancheorganisatie betoogt in haar open brief dat invoering van de richtlijn uitgesteld moet worden, omdat eenmalig plastic niet gemakkelijk te vervangen is als het gaat om hygiëne, veiligheid en het voorkomen van besmetting.
De Europese Unie aanvaarde vorig jaar de SUP-Richtlijn, omdat eenmalig gebruikte plastics de grootste bijdrage leveren aan de plasticsoep. Voor de plasticindustrie vormt de richtlijn een rechtstreekse bedreiging, omdat daarmee de productie van bepaalde producten aan banden wordt gelegd.
Deze brief is een brutale poging van de brancheorganisatie om de coronacrisis aan te grijpen om hun gelijk te halen en gewoon door te kunnen gaan met de productie van wegwerpplastic. De organisatie vertegenwoordigt 50.000 Europese bedrijven die gezamenlijk meer dan 50 miljoen ton plastic per jaar produceren, zowel nieuw als gerecycled.
De plasticindustrie gebruikt zeer oneigenlijke argumenten; ze suggereert dat de Europese Commissie geen rekening houdt met hygiëne en veiligheid, en cruciale plastic gebruiksvoorwerpen zoals handschoenen en mondkapjes zou willen verbieden, terwijl het in werkelijkheid gaat om een verbod op items als plastic rietjes en bestek. Alsof een verbod op dat soort gebruiksvoorwerpen de bestrijding van het coronavirus zou belemmeren.
De Europese Commissie is dan ook niet onder de indruk van de argumenten. In haar reactie staat dat invoering van de SUP-Richtlijn geen vertraging zal oplopen. De woordvoerder wijst er fijntjes op dat medische toepassingen in de Richtlijn uitgezonderd zijn en dat het onder de huidige omstandigheden des te belangrijker is om afval te reduceren.
Ook elders ruikt de plasticindustrie haar kans, en al even schaamteloos. De Amerikaanse zusterorganisatie, de Plastics Industry Association, verzocht vorige maand in een brief aan het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken om vanwege corona de veiligheid van plastic in een openbare verklaring te benadrukken. Verder vroeg deze lobbyorganisatie aan het ministerie om zich tegen het verbod op eenmalig plastic producten (zoals tasjes of rietjes) uit te spreken.
Foto door Thomas Hawk
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.