VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
4 juni 2020
De kans is groter dat je sterft aan COVID-19 wanneer de lucht vervuild is met fijnstof. Amerikaanse onderzoekers van Harvard University trokken afgelopen april deze conclusie. De hoeveelheid stikstof is het grootst in stedelijke gebieden. De onderzoekers stellen dat COVID-19 meer slachtoffers maakt in stedelijke gebieden dan elders, waar de lucht schoner is. Het onderzoek corrigeerde voor andere factoren, zoals leeftijd, roken of overgewicht.
Ook in Nederland zijn er sterke vermoedens van een verband tussen hoge concentraties fijnstof en slachtoffers van COVID-19. In gebieden met intensieve veeteelt is de ammoniak een belangrijke oorzaak van fijnstof. Dat beïnvloedt de gezondheid en mensen zijn dan extra vatbaar voor COVID-19.
Fijnstof in de lucht bestaat óók uit microvezels en plastic stof. Een ander Amerikaans onderzoek toonde aan dat het coronavirus tot 72 uur kan overleven op plastic en metaal. Mensen kunnen dus besmet raken door aanraking van plastic of andere materialen. Dit onderzoek analyseerde ook de stabiliteit van het virus in de lucht, waar het zich kan hechten aan aerosolen (in vloeibare of vaste vorm). De onderzoekers konden het virus drie uur lang in de lucht detecteren.
Een vorig jaar verschenen onderzoek rapporteerde dat er in Londen twintig keer zoveel plastic microvezels in de lucht waren (van eenzelfde grootte) als op een afgelegen plek in de Pyreneeën. Die microvezels komen onder meer vrij van synthetische kleding. Het machinaal wassen en drogen van kunststof kleding vormt met miljoenen vezels per wasbeurt een grote bijdrage aan de plasticsoep.
Indien het coronavirus twee tot drie dagen kan overleven op plastic, moet dat ook het geval zijn op synthetische microvezels of plastic stof in de lucht.
Aangezien kunststof niet op natuurlijke wijze vergaat, neemt de concentratie van plastic in het milieu alsmaar toe. Dat geldt ook voor het aantal microplastics in de lucht. We ademen ze in. De vraag of de aanwezigheid van microplastics in de lucht bijdraagt aan de kans geïnfecteerd te worden door COVID-19 is voor zover ons bekend nog niet onderzocht.
Plastic Soup Foundation hoopt dat er daarom snel gericht onderzoek komt naar de relatie tussen COVID-19 (en verwante virussen) en microplastics in de lucht.
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]