VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
8 July 2020
Iedereen kent de gouden regel van 3 ‘R-en’ in duurzaamheid: Reduce (verminder), Re-use (hergebruik) en Recycle. Dit ezelsbruggetje helpt om het afval dat we produceren te verminderen. Maar om daadwerkelijk afval te verminderen, moeten we nadenken over de producten die we dagelijks gebruiken; waar ze vandaan komen en waar ze terecht komen. We moeten verder gaan dan deze 3 ‘R-en’.
“We hoeven geen grote, heldhaftige acties te ondernemen om deel te nemen aan de verandering. Kleine daden, wanneer ze verricht worden door miljoenen mensen, kunnen de wereld veranderen.”
Howard Zinn
Er zijn talloze redenen waarom we onze levensstijl, maatschappij en economie moeten aanpassen. Zoals:
Kleine stappen en een geleidelijke veranderingen zijn onontbeerlijk om op lange termijn van de plastic vervuiling af te komen. Daarom moeten we de 3 ‘R-en’ van duurzaamheid herzien. Hier zijn de 7 ‘R-en’ waar we naar moeten (gaan) leven:
Elke keuze die we maken, elk product dat we kopen en elke activiteit, is van invloed. Rethink is misschien wel de belangrijkste ‘R’. Het begint met het nemen van een stap terug. Kijk eens rond in je huis en overweeg je levensstijl. De meeste dingen in ons huis zijn gemaakt van plastic: van tapijten en banken tot plastic ingrediënten in onze persoonlijke verzorgingsproducten. Als je je vuilnisbak omkiepert en ziet hoeveel afval je produceert, dan schrik je je rot. En dat is afval dat er nog kan zijn als wij er al lang niet meer zijn.
Het wordt hoog tijd dat we opnieuw na te denken over wat we zoal kopen, wat de impact daarvan is op het milieu en of we wel steeds nieuwe dingen moeten blijven aanschaffen. We moeten onszelf en de mensen om ons heen gaan voorlichten over de gevolgen. We moeten op zoek gaan naar betere oplossingen, zoals verpakkingsvrije opties. Laat horen wat je hiervan vindt en vraag je favoriete merken en winkels erom. Ondersteun bij je aankopen lokale oplossingen die een verschil proberen te maken.
“Elke dollar die je uitgeeft of niet uitgeeft, is een stem die je uitbrengt voor de wereld waarin je wilt leven”.
L.N. Smith
Niets is zo makkelijk als ‘Nee!’ zeggen. We hebben de rietjes in onze drankjes echt niet nodig. We kunnen best zonder nieuwe plastic zakken als we gaan winkelen. We hebben heus geen to-go-bekers nodig voor ons kopje koffie. Het weigeren van plastic voor eenmalig gebruik is een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om te voorkomen dat onze oceanen vol raken met plastic.
Als we nog een stap verder gaan, weigeren we producten die bijdragen aan vervuiling door microplastics. Die vervuiling is onomkeerbaar, want als microplastics eenmaal in het milieu zitten, zijn ze er niet meer uit te halen. Weiger cosmetica en reinigingsmiddelen met toegevoegde microplastics, weiger ook om synthetische kleding te kopen die microvezels genereren bij het wassen. Accepteer gewoon geen producten van vervuilende merken.
Het verminderen van plastic afval is een uitdaging, maar een uitdaging die de moeite waard is om aan te gaan. Er zijn acties nodig die helpen om bewust afval te verminderen. Dit betekent eenvoudigweg afscheid nemen van de wegwerpcultuur.
Het kan demotiverend zijn om al het plastic in één keer te willen uitbannen. Dat is gewoon onbegonnen werk. Begin daarom met kleine stapjes en bouw langzaam op totdat het verminderen van plastic afval een nieuwe manier van leven is geworden.
My Little Plastic Footprint app doet precies dát; het zet je op een plastic dieet door het verstrekken van +100 tips uit een van de volgende zes leefgebieden: badkamer, keuken, vrije tijd, reizen, huis en tuin.
We kopen en verzamelen van alles, of het nu gaat om kleren of doosjes met kleine dingen. Herinner je je de klassieke oma-koekjesdoos? Er zijn zoveel van dat soort spullen die we telkens opnieuw kunnen gebruiken. Hergebruik de jampotjes bijvoorbeeld om verschillende dingen in op te bergen. Gooi geen blikjes weg, maar laat er kruiden in groeien. Of maak van je oude kleren draagtassen. Simpeler kan het niet en met een beetje inspiratie en verbeelding kom je een heel eind. Het internet staat vol met nuttige tips.
Hergebruik beperkt zich niet tot voorwerpen in huis. Je moet ook investeren in producten van goede kwaliteit die je buitenshuis kunt gebruiken, zoals herbruikbare flessen en bekers, zodat je plastic flessen en bekers voor eenmalig gebruik vermijdt. Hier vind je enkele ideeën om plastic voor eenmalig gebruik in te ruilen voor duurzame alternatieven.
Het grootste nadeel van onze wegwerpcultuur is dat we dingen geen tweede leven meer geven. Het is gemakkelijker om nieuwe spullen te kopen dan bestaande te repareren, of het nu gaat om kleding of elektronica. Laten we voortaan, vóórdat je iets weggooit, nadenken over de manier waarop iets gerepareerd of hergebruikt zou kunnen worden. Grondstoffen zullen niet onbeperkt en eeuwig voorradig. We moeten de dingen die we kopen zo lang mogelijk gebruiken.
Velen van ons denken dat als we recyclen, we ons steentje bijdragen. Terwijl het de juiste manier is om om te gaan met papier, aluminium en glas, ligt dat voor plastic anders. Slechts 9% van al het plastic dat wereldwijd wordt gebruikt, wordt gerecycled. En het merendeel van dit gerecyclede plastic is van inferieure kwaliteit. Helaas kunnen we ons niet uit de plasticsoep recyclen. Dat is de reden waarom de bovengenoemde ‘R-en’ belangrijker zijn dan recycling.
We moeten er uiteraard naar streven om te recyclen wat gerecycled kan worden. Hoe er ingezameld wordt en wat er werkelijk wordt gerecycled verschilt over de hele wereld en van de ene plaats tot de andere. Kijk in elk geval op de verpakking om te zien of die recyclebaar is of niet, want niet alle soorten plastics kunnen worden gerecycled. Zorg er ook voor dat er geen verontreinigingen bij zitten die de recycling kunnen verstoren, wanneer je de plastics gescheiden inlevert.
Plastic heeft een eeuwigheid nodig om af te breken, vervuilt ons milieu en is ondertussen schadelijk voor dieren. Verwijder plastic uit het milieu. Neem deel aan opruimacties zoals World Cleanup Day, doe mee om deze wereld een beetje schoner te maken en steun de organisaties die hiervoor strijden.
“Je kunt niet één dag leven zonder dat dat een impact heeft op de wereld om je heen. Wat je doet maakt altijd een verschil, en je moet beslissen wat voor een verschil je wilt maken.”
Jane Goodall
Elke actie die we ondernemen heeft een impact. Onze keuzes bepalen de toekomst van onze planeet. Nu, meer dan ooit, moeten we nadenken en de juiste keuzes zien te maken. Deze 7 ‘R-en’ bieden niet alleen een handvat om je plastic voetafdruk te verminderen, maar zijn ook de basis voor een nieuwe levensstijl.
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]