Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
September 2019: ‘Blikjes van Red Bull met stip op nummer 1’ kopte ons persbericht vorig jaar na afloop van World Cleanup Day 2019. Maar hoe staat het met de andere op straat en in de berm gevonden producten en merken? Wat werd het meest opgeraapt en via de app Litterati doorgegeven als zwerfafval? En wat zijn de verhalen erachter?
In de aanloop naar World Cleanup Day 2020 (op 19 september) brengen wij een countdown van de TOP 6!
Het vorig jaar met de Litterati-app geregistreerde zwerfafval – 78.000 stuks – bestond vooral uit plastic: 61%! Veel plastic tasjes, folie en wegwerpbestek, maar ook heel veel snoepwikkels.
Die van Anta Flu werden zo vaak gevonden dat ze op de 6e plaats belandden. Een beetje gek misschien om een top 6 samen te stellen in plaats van een top 5, maar het verhaal achter de Anta Flu-wikkels is te mooi om niet te vertellen.
In 2017 besloten namelijk twee mannen, Dirk Groot (Zwerfinator) and Merjin Tinga (Plastic Soup Surfer), om de strijd aan te binden tegen de overal rondslingerende plastic wikkels van Anta Flu en hun volgers op te roepen om alle gevonden wikkels op te rapen en te taggen in Litterati. Dat werden er meer dan 30.000!
Met die gegevens zijn ze toen naar de producent gestapt, Pervasco in Rotterdam. En voila: sinds 2020 worden de Anta Flu-snoepjes niet meer in plastic verpakt maar in papier. (Op de foto in de linkerhand de oude plastic wikkel en in de rechterhand het al gescheurde papiertje.)
Volgens de CEO van Pervasco heeft die stap niets te maken met de actie van Groot en Tinga, en doen ze dit puur ‘op eigen initiatief’: ‘We bekijken al langer hoe we dit product met zo min mogelijk belasting voor het milieu kunnen maken.’ Maar wij vermoeden dat het extra zetje beslist heeft geholpen. Chapeau, mannen!
Op de website van Anta Flu staat dat de snoepjes nu worden verpakt in waspapieren wikkels die zijn gemaakt van ‘materiaal afkomstig uit FSC®-gecertificeerde bossen’. Volgens de producent gaat het om volledig plantaardige was die het biologisch afbraakproces van het papier wel enigszins vertraagt, maar zullen de waspapiertjes – in tegenstelling tot de plastic wikkels – uiteindelijk wél vergaan. Dus daarom ook: chapeau, Pervasco!
Wij hopen natuurlijk dat al die op straat en in het milieu gevonden plastic verpakkingen vervangen worden door biologisch afbreekbaar materiaal! En als Pervasco het kan, dan kunnen jullie het natuurlijk ook, Unilever, PepsiCo, Procter & Gamble, Nestlé, Mars, Albert Heijn…
– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup Foundation
Doe jij ook mee met World Cleanup Day? Bekijk op www.worldcleanupday.nl welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart!
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.