Er drijven 171.000 miljard microplastics in de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
9 september 2020
Bijna alle merken van Coca-Cola in Nederland en Noorwegen zullen in de loop van 2021 worden verkocht in flesjes die gemaakt zijn van 100% gerecycled PET. Zweden is als enige land ter wereld al zover.
In Nederland vallen volgend jaar óók de kleine flesjes onder de statiegeldregeling. Daardoor komt meer PET als zuivere grondstof voor recycling beschikbaar. De transitie van nieuw (virgin) plastic naar gerecycled plastic (rPET) is alleen mogelijk in landen met een goed werkend statiegeldsysteem, aldus Coca-Cola West-Europa in een persverklaring.
Na zich jarenlang fel verzet te hebben tegen statiegeld, ziet Coca-Cola het door de overheid opgelegde inleversysteem nu zelfs als enige mogelijkheid om de eigen duurzaamheidsdoelen te halen. De drankengigant zet hiermee een belangrijke stap in de goede richting. Maar er zijn nog wel open vragen.
Coca-Cola heeft wereldwijd duurzaamheidsdoelen geformuleerd in het programma World Without Waste. Deze doelen zijn voor Europa aangescherpt:
Om deze doelen te realiseren is statiegeld onontbeerlijk. Coca-Cola Europa is daarom ineens een groot pleitbezorger geworden van een goed georganiseerde statiegeldsysteem in Europa. Voor Nederland zal de overgang naar flessen die geheel van rPET gemaakt zijn volgens het bedrijf jaarlijks meer dan 10.000 ton nieuw (virgin) plastic besparen. Ook de CO2-besparing is met 21% aanzienlijk.
Coca-Cola’s ambitie om op den duur helemaal geen virgin plastic meer te gebruiken, kent echter een aantal hobbels. Niet alle flesjes zullen teruggebracht worden en sommige flesjes zullen na inlevering niet meer geschikt zijn om te recyclen. Daarnaast is het onmogelijk om PET altijd te blijven recyclen, omdat de kwaliteit van het materiaal na enkele cycli al slechter wordt. Dit betekent dat er altijd plastic toegevoegd zal moeten worden aan de voorraad. Dat geldt uiteraard helemaal wanneer de verkoop toeneemt.
Uit een interview in het Financieel Dagblad met twee voormannen blijkt dat een nieuwe recycling-techniek de oplossing moet bieden. Het gaat om een tussenvorm van mechanische en chemische recycling, waarbij ook plastic van andere verpakkingen gebruikt kan worden voor de nieuwe flessen. Coca-Cola heeft daarvoor geïnvesteerd in CuRe Technology. Die techniek is echter nog in ontwikkeling.
Niet genoemd als oplossing om geen virgin plastic meer te hoeven gebruiken, is de hervulbare plastic fles. In plaats van ingezamelde PET flessen te vermalen tot korrels waarmee opnieuw flessen geblazen worden, is de andere optie om flessen gewoon opnieuw te vullen, zoals ook met Cola-flessen van glas gebeurt. In Duitsland is de hervulbare plastic fles al jarenlang in gebruik en kan een enkele fles tot wel veertig cycli mee.
Op de knijpzakjes van Capri-Sun, een merk van Coca-Cola, zit nu nog geen statiegeld, ook volgend jaar niet. Consumenten kunnen ze nergens inleveren. Je ziet ze veel op straat liggen. De knijpzakjes bestaan uit meerdere lagen (plastic en aluminium) en zijn om die reden niet goed recyclebaar. Hoe pakken de doelstellingen van Coca-Cola uit voor dit product? Zijn de duurzaamheidsambities van Coca-Cola pas echt serieus te nemen, wanneer besloten wordt dat dergelijke verpakkingsproducten helemaal niet meer worden verkocht?
Coca-Cola is het bedrijf dat wereldwijd het meeste bijdraagt aan de plasticsoep. Het concern verkoopt jaarlijks drank in miljarden plastic flessen, ook in landen waar helemaal geen statiegeldsysteem is. Die verkoop gaat gewoon door en er is geen enkele duidelijkheid over de manier waarop Coca-Cola ervoor gaat zorgen dat elke verkocht flesje of blikje weer ingezameld wordt en niet in zee verdwijnt.
Het is gemakkelijk scoren met landen waar een statiegeldsysteem functioneert. Om echt geloofwaardig te zijn, zal Coca-Cola alles op alles moeten zetten om statiegeld in alle landen ingevoerd te krijgen en niet recyclebare producten uit de handel moeten nemen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.