VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
22 september 2020
Een eerdere versie van dit artikel was gebaseerd op een foutief bericht van dagblad Trouw als zou in het kader van een nieuwe Green Deal afgesproken zijn dat de overheid geld gaat betalen aan producenten om de overstap naar composteerbare theezakjes en koffiepads mogelijk te maken. We werden geattendeerd op deze fout door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee, en hebben het artikel daarom aangepast.
Er is door Rijkswaterstaat, afvalverwerkers en de brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland afgesproken dat theezakjes en koffiepads composteerbaar worden in het kader van een nieuwe Green Deal. Wanneer de branche zover is, op zijn vroegst in de loop van 2021, test Rijkswaterstaat of theezakjes en koffiepads werkelijk allemaal plasticvrij zijn. Is dat het geval, dan wordt bekend gemaakt dat ze bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) mogen. Dat is goed nieuws.
Maar hoe zit het dan met koffiecups?
Het gaat om een afspraak die al veel eerder gemaakt had moeten worden. Omdat theeblaadjes 100 procent organisch zijn, gooien mensen theezakjes bij het GFT. Maar dat mag niet, omdat de zakjes vaak van plastic zijn en niet gecomposteerd kunnen worden. De afvalverwerkers slagen er niet in al het plastic uit het GFT-afval te verwijderen en zo komen microplastics in het compost terecht. Daarnaast gaat er jaarlijks naar schatting 88 miljoen kilo aan goed composteerbare theeblaadjes en koffieprut verloren. Dit wordt in de plasticbuiltjes met het andere restafval verbrand. Zonde van al dat organisch materiaal.
Dankzij deze afspraak is er straks:
Het lijkt en win-win situatie.
Als alle merken hun koffie en thee in plasticvrije verpakkingen gaan aanbieden, zal ook de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal worden aangepast. Maar wat gaat Milieu Centraal straks voorschrijven voor de koffiecups? In welke afvalbak moeten die? Ze zijn van plastic en aluminium gemaakt en mogen dus alleen bij het restafval. De verwarring bij de consument zal blijven bestaan. Die zal kunnen blijven denken dat koffiecups voortaan ook in de GFT-bak mogen. Gevreesd moet worden dat de GFT-stroom daardoor ook na 1 januari vervuild zal blijven met deze cups.
Het is aan de producenten om ook dit probleem op te lossen.
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]