Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
17 september 2020
Afgelopen maandag lanceerde Ella Daish in het Verenigd Koninkrijk de #EndPeriodPlastic campagne. Deze campagne roept Tampax (Procter & Gamble) op om geen plastic meer te gebruiken in menstruatieproducten: tampons, inbrenghulzen, maandverband, wikkels en verpakkingen. De campagne raakt een gevoelige snaar en gaat meteen viral.
In de aanloop tot deze campagne hebben drie supermarktketens (Sainsbury’s, Aldi en Superdrug) beloofd te stoppen met de plastic inbrenghulzen van hun huismerken. Daarnaast bieden steeds meer supermarkten plasticvrije alternatieven aan, zodat de consument een keuze heeft die er eerder niet was. Tampax en Always (eveneens van Procter & Gamble) geven tot nu toe echter geen gehoor aan deze oproep die steeds breder gedragen wordt.
Twee dingen vielen Daish op toen zij begin 2018 met haar campagne begon. In de discussie over het verminderen van plastic gaat het bijna uitsluitend over items als plastic tasjes, maar vrijwel nooit over menstruatieproducten. Het tweede dat haar opviel waren de menstruatieproducten die aanspoelen op Britse stranden. Deze zijn eerder door het toilet gespoeld en komen uiteindelijk in zee terecht. Op haar site geeft ze uitleg over het hoe en waarom van de campagne.
De Plastic Soup Foundation ondersteunt de campagne van Daish voor de volle 100 procent en roept iedereen op om haar petitie Make all Menstrual Products Plastic Free te ondertekenen en in social media gebruik te maken van de hashtag #EndPeriodPlastic.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.