MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
20 oktober 2020
Deze week is het EnvironMenstrual Week, vrij vertaald Menstruatie-Milieuweek, een week waarin meer dan twintig Europese organisaties aandacht vragen voor de negatieve effecten van wegwerpmenstruatieproducten op het milieu en onze gezondheid.
Deze week – van 19 tot 25 oktober – is een idee van het Womens Environmental Network, een feministische milieuorganisatie. Zij roepen beleidsmakers, producenten en winkels op om eindelijk actie te ondernemen en te komen met betaalbare, herbruikbare en plasticvrije menstruatieproducten voor iedereen.
Jaarlijks wordt in Europa 590.000 ton afval gegenereerd door wegwerp menstruatieproducten. Eerder dit jaar publiceerde WECF het rapport Gifvrij Ongesteld, een rapport met een duidelijke boodschap: regulier maandverband en tampons zorgen niet alleen voor een enorme hoeveelheid afval, maar ook voor gezondheidseffecten door de gebruikte chemische additieven.
Gangbaar maandverband bestaat tot wel 90% uit plastic. Inbrenghulzen van tampons zijn zelfs helemaal van plastic. Dit plastic bevat weekmakers en vlamvertragers die hormoonverstorende gezondheidseffecten hebben. Daarnaast zitten er in tampons en maandverband ook geurstoffen en bleekmiddel, chemicaliën die je niet in je lichaam wilt hebben.
Tijdens EnvironMenstrual Week tekenen meer dan twintig milieuorganisaties een gezamenlijk manifest, het zogeheten Bloody Manifesto. In dit gezamenlijke manifest worden EU-leiders opgeroepen om het gebruik van herbruikbare en milieuvriendelijke menstruatieproducten te stimuleren. Onder andere door deze economisch voordeliger te maken, door voorlichting voor jonge vrouwen te bevorderen en tot een verbod te komen op giftige chemicaliën. Daarbij wordt gevraagd om deze producten gratis te verstrekken aan iedereen voor wie deze producten te duur zijn.
De effecten van menstruatieproducten en verpakkingen op ons milieu zijn duidelijk zichtbaar in de resultaten van het Schone Rivieren-onderzoek. Bij een op de vijf metingen langs de Maas en Waal worden ze gevonden.
Hiermee staan menstruatieproducten in de top 15 van meest gevonden afvalplastic in de rivieren. Via riooloverstorten komen deze producten direct in ons oppervlaktewater terecht. Het doorspoelen van menstruatieproducten, vochtige doekjes en wattenstaafjes draagt daarmee direct bij aan de plasticsoep!
Menstruatieproducten en inbrenghulzen staan ook in de top meest gevonden wegwerpplastics op de Europese stranden. Vanaf juli 2021 moet op de verpakking van alle menstruatieproducten die in Europa verkocht worden duidelijk worden vermeld of het plastic bevat en wat de milieugevolgen zijn wanneer je je er op onjuiste wijze van ontdoet, bijvoorbeeld door ze door de wc te spoelen.
Plasticvrije tampons, menstruatiecups en menstruatiebroekjes zijn milieuvriendelijke alternatieven. Hoewel deze producten steeds vaker te koop zijn, worden ze maar door een klein deel van de mensen gebruikt. De prijsverschillen zijn nu eenmaal groot en de markt wordt nog steeds gedomineerd door plastic-houdende goedkope menstruatieproducten.
Zowel voor de gezondheid als voor ons milieu steunt Plastic Soup Foundation de vraag aan Nederlandse winkeliers en producenten om deze alternatieven in hun assortiment op te nemen.
Plasticvrije menstruatieproducten moeten simpelweg de norm worden en mensen moeten altijd de keuze hebben voor veilige en milieuvriendelijke alternatieven! Lees hier onze gezamenlijke open brief die is verstuurd naar onder andere Kruidvat, Dirk, o.b. en Essity NL.
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.