MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
3 februari 2021
Sommige mensen gaan wel héél ver in hun liefde voor de zee. Neem nu Désirée Kranenburg, Astrid Janse, Remke van Kleij en Bela Evers, vier vriendinnen uit Deventer die meedoen aan de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld: de Talisker Whisky Atlantic Challenge, zo’n 5.000 kilometer dwars over de Atlantische Oceaan. En ze hebben Plastic Soup Foundation uitgekozen als een van de twee goede doelen waarvoor ze met deze monstertocht geld willen ophalen. Ze zijn er bijna: nog zo’n honderd zeemijlen te gaan.
Op zaterdag 12 december 2020 zijn de stoere vrouwen vertrokken van La Gomera, een van de Canarische Eilanden, en vrijdag zullen zij naar verwachting rond 19:00 uur Nederlandse tijd finishen in Antigua, een eiland in de Caribische Zee. Ze hebben er nu 52 dagen op zitten en liggen op de 16e plaats.
Via hun website en allerlei social media doen de vier oceaanroeiers verslag van hun oversteek. Op Facebook en Instagram posten ze foto’s van hun leven aan boord, tonen hun met blaren bedekte handpalmen en vertellen over de walvis die op nog geen 100 meter van hun boot in slow motion wel vijf keer opdook en weer in de diepte verdween. Ook melden ze al bijna 63.000 euro van de beoogde 65.000 bij elkaar geroeid te hebben.
Désirée meldde op dag 50: ‘We zijn al een paar weken eigenlijk alleen maar aan het harken.’ En in een interview gisterochtend via de satelliettelefoon met Radio 2 vertelde ze – opmerkelijk vrolijk – hoe het hen heeft tegengezeten: ‘Je hebt Murphy’s Law en volgens mij heeft hij echt een zwaar depressief broertje dat wij ontmoet hebben, want we hadden best wel een hoop dingen waarvan je dacht: wat mis kon gaan, ging ook ongeveer wel mis. En het weer deed ook nog eens niet mee, dus op een gegeven moment dacht ik: ja jeetje, houdt het nou potverdorie nooit eens op, joh, en we moeten nog zo’n takke-eind.’
Van de 55 deelnemers aan deze editie van de wedstrijd, komen er maar liefst tien uit Nederland. En van de in totaal elf vrouwelijke deelnemers, zijn er acht Nederlands. Het andere viertal Nederlandse vrouwen doet mee onder de naam ‘Atlantic Dutchess’. Zij zijn al na 43 dagen, 4 uren en 56 minuten roeien gefinisht. En daarmee zijn zij eerste geworden in het damesklassement, zesde in de raceklasse en zesde van de ‘fours’, en natuurlijk de eerste Nederlandse dames die een oceaan hebben overgeroeid.
Vannacht is de Dutchess of the Sea de 5.000 km-grens gepasseerd en rest de vrouwen nog ‘maar’ zo’n 100 zeemijl te gaan, ofwel 185 kilometer. Dat lijkt weinig, maar het wedstrijdverslag meldt: ‘… dit worden nog lange en zware zeemijlen. De krachtige wind is gedraaid richting het zuidoosten en in combinatie met de stroming uit dezelfde richting worden de dames richting het noorden gezet. Deze situatie blijft voorlopig zo, hun positie bevindt zich inmiddels ten noorden van Antigua. De dames zullen dit moeten compenseren, anders komen ze verkeerd uit bij Antigua en dreigen ze het eiland te “missen”.’
In gedachten roeit Plastic Soup Foundation de laatste zeemijlen nog even mee met ‘ons’ team: de Dutchess of the Sea!
-Elles Tukker, communicatiemanager Plastic Soup Foundation
Fotocredits: Atlantic Campaigns
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.