Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
10 juni 2021
Een derde van al het plastic wordt weggegooid na één keer te zijn gebruikt. We weten ook dat bijna al het plastic wordt gemaakt van ruwe olie en schaliegas. Nieuw is het gegeven dat slechts twintig grote bedrijven wereldwijd meer dan de helft van de polymeren produceren waaruit al het wegwerpplastic bestaat. Deze grote ondernemingen houden de plasticsoep in stand, omdat veel van dat plastic in het milieu belandt. Ze doen dat met hulp en medeweten van grote financiële instellingen. Twintig van ’s werelds grootste banken hebben sinds 2011 een geschatte 30 miljard dollar geleend voor de productie van die polymeren.
Deze nieuwe inzichten staan in The Plastic Waste Makers Index van de Australische nonprofit Minderoo, opgesteld in samenwerking met onderzoekers van de London School of Economics en het Stockholm Environment Institute.
Volgens de Plastic Waste Makers Index zijn twintig bedrijven verantwoordelijk voor meer dan de helft en honderd bedrijven voor 90% van al het wegwerpplastic wereldwijd. ExxonMobil is met 5,9% de oliegigant die de meeste polymeren maakt voor eenmalig plastic, zoals de flesjes van Coca-Cola, de wikkels van Mars of de sachets van Unilever. Wegwerpplastic is voor meer dan 98% gemaakt van fossiele brandstoffen. De Index laat zien welke grote oliebedrijven, vaak ook staatsbedrijven, de polymeren maken en welke financiële instellingen die productie financieren. ING Groep is een van de onderzochte banken en medeverantwoordelijk.
Tot nu toe ging de aandacht vooral uit naar multinationals als Coca-Cola en Unilever die in plastic verpakte producten verkopen. Maar de oorzaak van de plasticsoep moeten we volgens het rapport vooral zoeken bij de oliegiganten en chemiereuzen die tegen lage kosten de polymeren voor nieuw plastic blijven produceren. In plaats van de productie van plastic te verminderen, investeert de sector miljarden dollars om die productie flink te vergroten, zoals Shell in Pennsylvania. Aan plastic hopen deze bedrijven flink te verdienen, waar de afzet van andere olieproducten terugloopt. Het rapport constateert dat er nauwelijks beleid is om van koers te veranderen.
Ondanks de ecologische gevolgen van toenemende plasticvervuiling heeft de olie-industrie tot nu toe nagenoeg vrij spel. Dat komt mede doordat veel bedrijven in staatshanden zijn. Overheden leggen de sector weinig regels op en richten hun aandacht eerder op consumentengedrag en verwerking van plastic afval dan op vermindering van de productie van nieuw plastic. Minderoo wijst op de geringe bereidheid van deze ondernemingen om het tij te keren. Om plasticvervuiling tegen te gaan, is daarom een internationaal bindend verdrag onontbeerlijk.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.