Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
10 juni 2021
Canada heeft alle plastic producten potentieel giftig verklaard. Met deze revolutionaire stap wil het land plastic in het milieu verder terugdringen. Canada gaat hiermee door op een al ingeslagen weg. Enkele jaren geleden werden plastic deeltjes in verzorgingsproducten bij wet giftig verklaard, waarna een verbod volgde.
De nieuwe wet wordt beschouwd als wettelijke basis voor het verbieden van bepaalde items van plastic die eenmalig gebruikt worden (Single Use Plastic). Dan mogen net als in Europa plastic items als rietjes en roerstaafjes niet meer worden gebruikt.
De bestaande lijst van giftige stoffen in de Canadese milieuwet, de Canadian Environmental Protection Act (CEPA), is uitgebreid met ‘plastic items’. Hierdoor is kunststof of plastic bij wet potentieel giftig verklaard. De aanpassing biedt de wettelijke basis om elk afzonderlijk plastic product te kunnen beoordelen op risico’s voor het milieu en de menselijke gezondheid. Dat zal het geval zijn wanneer deze producten in zorgwekkende hoeveelheden in het milieu aangetroffen worden of dreigen te worden.
Maatregelen op basis van vrijwilligheid, zoals voorgestaan door de industrie, zijn volgens de Canadese regering onvoldoende om de toenemende plasticvervuiling effectief te bestrijden. Per plastic product kunnen maatregelen genomen worden. De wet moet, met andere woorden, voor maatwerk zorgen.
De Canadese regering heeft weerstand geboden tegen een zware lobby van de plasticindustrie die de aanpassing van CEPA wilde blokkeren. Plastic als giftig kwalificeren, is voor de industrie immers onbespreekbaar. De bezwaren worden samengevat in een verklaring van de Amerikaanse brancheorganisatie American Chemistry Council.
De nieuwe wet stelt echter niet dat plastic per definitie giftig is. Het gaat erom dat voortaan voor elk plastic product risicoanalyses kunnen worden uitgevoerd. Op basis van die analyses kunnen uit voorzorg maatregelen genomen worden.
De Canadese regering streeft ernaar dat in 2030 geen plastic meer in het milieu rondzwerft. In dat kader overweegt het land een verbod op enkele plastic items, zoals rietjes, roerstaafjes, bestek, six-packs ringen, dunne supermarkt tasjes, items van piepschuim en voedselverpakkingen voor consumptie onderweg. De aanpassing van CEPA maakt een verbod van gebruik en verkoop van deze items nu mogelijk.
Greenpeace Canada prijst in een reactie de Canadese regering voor de genomen stap en dat ze niet bezweek voor de druk van de lobby. De milieuorganisatie roept de regering op om niet alleen SUP-items te verbieden, maar actief een systeemverandering te bewerkstelligen. Supermarkten mogen eenvoudigweg niet meer vol liggen met producten die afzonderlijk in plastic verpakt zijn.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.