Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
23 juni 2021
De Europese Commissie heeft de Single Use Plastics directive opgesteld om de hoeveelheid plastic in zee terug te dringen. De SUP-Richtlijn verbiedt een aantal plastic producten dat eenmalig wordt gebruikt en legt ook andere producten maatregelen op. Op 3 juli gaan de eerste maatregelen in.
De Plastic Soup Foundation krijgt veel vragen over de SUP. Wat vinden wij van de maatregelen en bijvoorbeeld van de wijze waarop de Nederlandse regering de richtlijn in nationale regelgeving vertaalt?
Om op deze en andere vragen een antwoord te geven, hebben wij een Dossier samengesteld. De SUP-Richtlijn is een ingrijpende maatregel in de strijd tegen de plasticsoep. Dat juichen we toe, terwijl tegelijk duidelijk is dat het allemaal nog veel ambitieuzer kan en moet.
De Europese Commissie heeft onlangs de Leidraad voor de SUP-Richtlijn gepubliceerd. Het is een hulpmiddel zodat de richtlijn overal in Europa op dezelfde wijze wordt geïnterpreteerd. De leidraad maakt duidelijk dat de SUP-Richtlijn vooral gaat over verpakkingen van voedingsmiddelen die:
Er zijn handige tabellen waaruit direct kan worden afgelezen of een verpakking onder de richtlijn valt of niet. Een diepvriesmaaltijd heeft verdere bereiding nodig en valt er dus niet onder. Chocoladerepen die in een multipack worden verkocht vallen er wel onder omdat ze bestemd zijn voor onmiddellijke consumptie.
Voor de Plastic Soup Foundation is de leidraad vooral een hulpmiddel om te checken of ondernemingen zich aan de nieuwe voorschriften houden.
De leidraad werd een jaar later gepubliceerd dan de bedoeling was, vooral als gevolg van veel verzet vanuit de industrie. Op één punt is de Commissie de industrie tegemoetgekomen. Onder de definitie van plastic vallen nu niet meer viscose, lyocell en cellofaan, terwijl die kunststoffen in een conceptversie nog wel tot de plastics werden gerekend. Milieuorganisaties hebben de commissie in een brief tevergeefs gewezen op de gevolgen hiervan en de verwarring die bij de consument kan optreden.
Zie ook het persbericht waarin milieuorganisaties het kabinet oproepen tot stevigere beleidsmaatregelen tegen wegwerpplastic.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.