Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Heb je vandaag een zakje chips gegeten? Een maaltijd besteld? Je favoriete shampoo gekocht?
Al die dingen hebben iets gemeen: plastic.
Plastic is verweven met ons dagelijks leven, van schoonmaken tot eten. Elk jaar produceren we 368 miljoen ton plastic afval. Dat is meer dan het gewicht van de hele menselijke bevolking bij elkaar. Als de huidige trend zich voortzet, bevatten onze zeeën in 2050 mogelijk meer plastic dan vis. Plastic is een gezondheidscrisis die onder de radar is gebleven. Bij elke stap van de productie veroorzaakt het langdurige, onherstelbare schade.
De chemische stoffen waar plastic van gemaakt is, bevatten gifstoffen die het immuunsysteem aantasten en hebben zelf ook effecten op de huid, ogen en hersenen. Zodra plastic in de leefomgeving belandt, al dan niet in de vorm van microplastic en nanoplastic, kan het de voedselkringloop besmetten en zo ook in de mens terechtkomen. Microplastics stapelen zich op in de bodem, het grondwater en het waterleven, zodat de schadelijke producten die ze bevatten door mensen kunnen worden ingeademd of ingeslikt. Deeltjes afbrekend plastic lekken gifstoffen in de omgeving en brandend plastic geeft waterstofchloride (zoutzuurdamp) vrij, dat tot ademhalingsklachten leidt. Als klap op de vuurpijl wordt 90% van alle plastic niet gerecycled.
De afgelopen tien jaar hebben de gezondheidsrisico’s van plastic voor de mens dankzij klimaatcampagnes meer aandacht gekregen. Mondiale campagnes als Rethink Plastic en Stop Plastic Pollution! leidden tot initiatieven variërend van een verbod op plastic tot plaatselijke opruimacties. Verhalen in de media over vissen die doodgaan door het eten van plastic en de campagne Beat the Microbead van de Plastic Soup Foundation over microplastics in cosmetica hebben de publieke opinie wakker geschud. Om mensen aan te zetten tot actie – minder plastic gebruiken, plastic op een verantwoorde manier weggooien – moet in campagnes worden ingezet op communicatie die uitgaat van hun bestaande ideeën, kennis en belangstelling.
Quilt.AI en de Plastic Soup Foundation hebben de krachten gebundeld om via digitale weg de belangstelling te peilen en bestaande ideeën rond plastic en de menselijke gezondheid te achterhalen. We hebben 173 steekwoorden en 1.500 zoekopdrachten vanuit Nederland en het Verenigd Koninkrijk onderzocht om een antwoord te vinden op de vragen: Welke onderwerpen rond plastic en menselijke gezondheid zitten in de lift? Wat weten mensen al? Hoe kunnen we verdere belangstelling en actie aanmoedigen?
Dit zijn de antwoorden:
1. Het probleem is bekend, tegelijk willen mensen meer weten.
In beide landen zoeken mensen naar gedetailleerdere kennis rond de effecten van plastic op de menselijke gezondheid. Dat blijkt uit een groeiende categorie zoektermen die naar specifieke soorten plastic verwijst. Zo is er een globale toename in zoekopdrachten naar ‘schadelijke effecten van polyethyleen’ en ‘gezondheidsrisico’s polypropyleen’ van respectievelijk 191% en 177%.
Een nadere analyse per land toont verschillende trends.
In Nederland:
In het VK komen specifiekere zoekopdrachten voor naar bepaalde soorten plastic, wat er mogelijk op wijst dat de bevolking gedetailleerdere informatie zoekt:
2. Belangstelling verdrievoudigd in het afgelopen jaar
Het totaal aantal zoekopdrachten rond plastic en de menselijke gezondheid is verdrievoudigd, van 19% in 2018-2019 tot 68% in 2019-2020. Zoekopdrachten uit belangstelling zoektermen waren gemiddeld het hoogst en namen tussen 2018 en 2020 nog toe. De zoektermen gingen van een gemiddelde van 1160 zoekopdrachten in 2018 naar 1419 in 2019 en 1994 in 2020. Zoekopdrachten rond bewustwording volgden een vergelijkbare groeicurve, van 285 in 2018 tot 395 in 2019 en 1146 in 2020.
In Nederland waren vooral zoekpatronen die de belangstelling voor plastic en menselijke gezondheid weerspiegelden dominant. Zulke zoekopdrachten namen zelfs toe van 22% in 2018-2019 tot 73% in 2019-2020. Mogelijk ligt dat aan bewustmakingscampagnes.
Na bestudering van de zoektrends voor verschillende hashtags bleken de meest voorkomende #nomoreplastic, #plasticdiet en #beatthemicrobead te zijn. Volgens onze analyse verschilden de populairste hashtags in de twee landen.
In Nederland was de #beatthemicrobead-campagne van de Plastic Soup Foundation het populairst, gevolgd door #nomoreplastic. Die eerste had van april 2020 tot maart 2021 een gemiddeld zoekvolume van 199, de laatste van 77. De #beatthemicrobead-campagne nam tijdens de periode van 1 jaar bovendien met 482% in populariteit toe.
In het VK is het aantal zoekopdrachten naar plastic en de menselijke gezondheid het afgelopen jaar met 41% gestegen. Op social media kwamen hashtags als #plasticfree en #beachclean veel voor, vaak met foto’s erbij van plastic op het strand. Meer dan in Nederland maakten plaatselijke ondernemingen reclame voor plasticvrije producten als onderzetters of sieraden. Verder werden bedrijven erop gewezen dat ze geen plasticvrije verpakking hadden, en werd de regering erop gewezen dat ze geen actie ondernam om plastic te verbieden.
In de top drie van onderzochte hashtags was #nomoreplastic de populairste in het VK. Die hashtag had van april 2020 tot maart 2021 een gemiddeld zoekvolume van 112. In de loop van dat jaar werd hij 31% populairder. Dat zou kunnen betekenen dat de content en de boodschap die het meeste aanslaan rond ‘minderen met plastic’ draaien, en rond de noodzaak om duurzamer te gaan leven.
3. En nu?
In Nederland en het VK hebben campagnes de bevolking bewust gemaakt van de schadelijkheid van plasticvervuiling. In het zoekgedrag op internet is een groeiende belangstelling terug te zien voor specifieke soorten plastic en voor het minderen met plastic. Uit die internetdata zouden de volgende stappen en acties kunnen voortvloeien:
Plasticvervuiling is een urgente mondiale gezondheidscrisis die meer aandacht moet krijgen. Landen als het VK en Nederland hebben dan wel vooruitgang geboekt in het creëren van bewustwording met initiatieven om plasticvervuiling aan te pakken, maar er kan nog veel meer gebeuren. Mensen zoeken op internet naar informatie en advies over wat zij zelf kunnen doen. Klimaatcampagnes maken ook gebruik van internet om op grote schaal informatie te verspreiden en mensen te mobiliseren. Organisaties en bondgenoten in de klimaatstrijd kunnen gebruikmaken van internetdata afkomstig uit zoekgedrag om erachter te komen waar de groei in belangstelling zit en hoe daarop kan worden ingezet om regeringen op hun verantwoordelijkheid te wijzen en mensen tot actie aan te zetten. Als we niet willen dat plasticvervuiling de aarde en haar grondstoffen uitput, is het hoog tijd om de volgende stap te zetten naar een groenere toekomst.
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.