Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 18 september vindt de vierde editie van World Cleanup Day plaats, de dag waarop meer dan 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Ook Nederland, dat er vanaf het allereerste begin bij was en bovendien de actiefste gebruiker is van de app Litterati, waarmee al het gevonden zwerfafval wordt geregistreerd.
De insteek van World Cleanup Day is namelijk niet alleen om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, maar ook om data te verzamelen. Met die gegevens wordt vervolgens de industrie aangesproken op haar verantwoordelijkheid voor het zwerfafvalprobleem.
In 2020 stond het plastic flesje nog op no. 4 van meest gevonden afvalitems, maar wij verwachten dat flesjes dit jaar lager zullen scoren, omdat er vanaf 1 juli eindelijk – na 20 jaar strijd – statiegeld op zal worden geheven. Tot nu toe belanden er volgens de Rijksoverheid in Nederland elk jaar 100 miljoen flesjes in het milieu. Ervaringen in landen als Noorwegen en Duitsland leren ons dat statiegeldsystemen ervoor zorgen dat maar liefst 97 tot 99 procent van de gebruikte flessen wordt ingeleverd. Helaas zullen we In Nederland nog lange tijd oude, halfvergane flesjes blijven vinden, die niet ingeleverd mogen worden.
De frisdrankfabrikanten en supermarkten kunnen alleen via een statiegeldsysteem aan de door Brussel opgelegde verplichting voldoen om uiterlijk in 2029 minimaal 90% van de verkochte flesjes gescheiden in te zamelen. Net als op de flesjes komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes. Die maatregel gaat in op 31 december 2022.
De Nederlandse editie wordt gecoördineerd door Plastic Soup Foundation en gesteund door tientallen grote bedrijven en organisaties. Iedereen kan zich gratis aanmelden en een eigen opruimactie organiseren of zich aansluiten bij een reeds bestaande: www.worldcleanupday.nl
De afgelopen jaren is World Cleanup Day in Nederland sterk gegroeid: van 2.000 deelnemers in 2018 naar bijna 40.000 in 2020. Toen zijn er – ondanks alle beperkende maatregelen wegens Covid-19 – maar liefst 2.517 opruimacties georganiseerd door scholen, verenigingen, natuurorganisaties, gemeenten, bedrijven en burgers. Samen hebben zij 127.211 afvalitems in de Litterati-app geregistreerd.
Zwerfafval staat in veel Nederlandse gemeenten in de top 3 van grootste ergernissen en niet zelden op nummer 1. Koffiebekers, plastic zakjes, mondkapjes en wegwerpbordjes zijn enkele voorbeelden van de talloze reeds bestaande en nieuwe afvalstromen die steeds vaker in onze leefomgeving terechtkomen.
Met name plasticafval zorgt voor blijvende milieuschade. World Cleanup Day streeft ernaar dit inzichtelijk te maken. Door samen met burgers te monitoren wat er rondzwerft, krijgt Plastic Soup Foundation meer inzage in het probleem en hoe we dat in de toekomst beter kunnen aanpakken.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.
Als stagiaire Facility Management bij de Plastic Soup Foundation krijg je de
kans om betrokken te zijn bij een spannend project: de verhuizing van ons team (6 man
sterk) inclusief onze faciliteiten naar een nieuwe locatie. Je zult een cruciale rol spelen in het
plannen, coördineren en uitvoeren van alle aspecten van deze verhuizing en waarborgt de
soepele overgang naar de nieuwe locatie. En je regelt het openingsfeest.