MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
5 juli 2021
Sinds afgelopen zaterdag is er in de EU een verbod op verschillende soorten wegwerpplastic verboden. Dat is zo bepaald in de zogeheten SUP-Richtlijn. SUP staat voor Single Use Plastics, plastic dus dat maar één keer wordt gebruikt en relatief vaak in het milieu terechtkomt.
Plastic Soup Foundation is teleurgesteld in de Nederlandse regering, die voor een ‘zuivere implementatie’ van de richtlijn heeft gekozen, een minimale uitvoering dus. Het gevolg zal zijn dat de plasticsoep nog jaren gevoed blijft worden met onzinplastic.
Wil je meer weten over de SUP-richtlijn en wanneer wat gebeurt? We hebben er een speciaal dossier over aangelegd. Lees hier ons SUP-Dossier.
De SUP-Richtlijn verbiedt dus vanaf 3 juli een aantal plastic producten. Die mogen in Europa niet meer geproduceerd en verkocht worden. Alleen bestaande voorraden mogen nog worden verkocht. Het gaat om wattenstaafjes, rietjes, bestek, borden, roerstaafjes, ballonstokjes en alle oxo-degradeerbare plastics (een soort plastic dat uiteenvalt in kleine deeltjes).
Frankrijk gaat verder dan de letter van de richtlijn. Daar is vorig jaar een wet aangenomen contre le gaspillage (tegen verspilling) en vóór de économie circulaire. In deze wet is vastgelegd dat ook een aantal aanvullende producten wordt verboden, zoals plastic confetti, plastic theezakjes en plastic verpakkingen van verse groente en fruit. Frankrijk laat zien dat een veel ambitieuzere aanpak mogelijk is.
In ons SUP-dossier hebben we gezegd dat ten minste de volgende producten ook verboden zouden moeten worden.
Net als de selectie in de SUP-Richtlijn gaat het om eenmalig gebruikte producten met een grote kans om in het milieu terecht te komen. Vuurwerk met plastic knalt bijvoorbeeld uit elkaar en al die stukjes plastic krijg je nooit meer opgeruimd.
Ondertussen heeft de Europese Commissie in het kader van de Green Deal vorige maand het Zero Pollution Action Plan gepresenteerd. In dat plan zijn twee heldere doelstellingen geformuleerd. In 2030 moet (ten opzichte van 2016) het plasticafval met de helft verminderd zijn. En er moet dan 30 procent minder microplastics in het milieu terechtkomen. Om die doelstellingen te bereiken, zullen echt veel meer onzinplastics verboden moeten worden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Nederland deze doelstellingen gaat halen met een ‘zuivere implementatie’ van de SUP-Richtlijn.
We roepen niet alleen de overheid, maar ook ondernemingen op om in de geest van de SUP-Richtlijn én het Zero Pollution Action Plan alle onzinplastics uit het systeem te halen.
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.