Er drijven 171.000 miljard microplastics in de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
25 augustus 2021
Eind dit jaar zijn theezakjes en koffiepads zonder plastic de norm en mogen ze gewoon in de bio-bak. Dat is goed nieuws. Het levert immers flinke milieuwinst op. Maar voorlopig geldt dit nog niet voor koffiecups, en zelfs niet voor afbreekbare cups.
Dit artikel verscheen eerder onder een andere titel, zowel titel als inhoud zijn enigszins aangepast na kritiek van de brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland.
Rijkswaterstaat kan de komende weken een telefoontje verwachten van de brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland. Dat is het moment dat de sector meedeelt erin geslaagd te zijn om minimaal 75 procent van alle theezakjes en koffiepads zonder plastic te produceren. Is deze afgesproken drempel gehaald, dan volgt een inspectieronde en wordt de Wel/niet lijst GFT (Groente, Fruit-, en Tuinafval) aangepast.
Op die lijst zal voortaan staan dat theezakjes en koffiepads bij het gft-afval mogen (ook al zijn er dan nog met plastic). Nu horen ze allemaal nog bij het restafval, omdat er anders te veel plastic in de gft-bak komt en daarmee in de compost. Ook is het eeuwig zonde dat veel kostbaar organisch materiaal, theeblaadjes en koffiedik verbrand wordt in plaats van gecomposteerd.
Bedrijven die nu al zijn overgestapt op composteerbare theezakjes en koffiepads kunnen op de verpakkingen al wel aangeven dat hun producten in de bio-bak mogen. Daarvoor is een Weggooiwijzer-logo ontwikkeld. Al met al een bijzonder positieve ontwikkeling.
In de Green Deal, afgelopen april op initiatief van Koffie & Thee Nederland gesloten met de overheid, worden koffiecups echter nadrukkelijk uitgesloten. Dat heeft meerdere redenen.
Aanbieders als Nespresso en L’OR hebben hun eigen recyclingsystemen. Zij recyclen ingeleverde capsules door aluminium, plastic en koffiedik van elkaar te scheiden. Van het teruggewonnen metaal maakt Nespresso onder andere balpennen en Zwitserse zakmessen.
Gek genoeg zijn die aluminium cups de reden waarom de volledig afbreekbare koffiecups – gemaakt van suikerriet, mais of zetmeel – niet in de gft-bak gegooid mogen worden. Volgens een woordvoerder van Milieu Centraal in dagblad Trouw, is dat om te voorkomen dat consumenten daaraan gaan wennen en vervolgens ook de aluminium cups erin gooien. Zo zijn vernieuwende aanbieders, die afbreekbare cups op de markt brengen, in feite het slachtoffer van de grote ketens met aluminium cups.
Overigens heeft onderzoek van de universiteit van Wageningen uitgewezen dat de afbreekbare koffiecups niet altijd helemaal afbreken in composteerinstallaties. In dat geval komen gekleurde stukjes in het compost.
De koffiecups blijven voorlopig dus een pijndossier, ook als alle aanbieders overstappen op afbreekbare varianten.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.