Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
14 september 2021
World Cleanup Day komt steeds dichterbij. Op 18 september gaan er in meer dan 180 landen mensen naar buiten om zwerfafval op te ruimen. Zo maken we samen de wereld een stuk schoner én verzamelen we data over dit zwerfvuil. Deze informatie gaat ons weer helpen bij het gericht zoeken naar oplossingen om dit probleem bij de bron te stoppen.
Net zoals Fred uit onze commercial, kent haast iedereen wel een opruimheld. Om elkaar te inspireren en motiveren publiceren we in aanloop naar World Cleanup Day een aantal interviews met mensen en organisaties die al vaker mee hebben gedaan met deze jaarlijkse actie, of die dit jaar een bijzondere actie op de planning hebben staan. Want deze helden mogen ook wel eens uitgelicht worden!
In Nederland zijn 21 waterschappen. Waterschappen zorgen voor droge voeten, niet te veel en niet te weinig water én voor schoon water in sloten en plassen. Als waterschappen merken we dat steeds meer mensen hier ook een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door een regenton te nemen, tuintegels te verruilen voor groen of zwerfvuil te rapen, zodat het niet in het water belandt.
Als waterschappen zijn we hartstikke blij met al die Waterbazen die met grote of kleine aanpassingen steeds waterbewuster proberen te leven.
Daarom geven we deze Waterbazen via onze campagne graag wat extra aandacht én we laten zo aan anderen zien wat je zelf kunt doen om bij te dragen.
Het zorgen voor schoon water doen waterschappen onder andere door rioolwater te zuiveren voordat dat in sloten en plassen wordt geloosd. Ook zorgen waterschappen voor de waterkwaliteit in die sloten en plassen. Daarbij letten ze erop dat er genoeg zuurstof in het water zit voor de vissen en planten, dat het water helder is en dat het niet vervuild is door bijvoorbeeld olie of andere stoffen. Zwerfafval hoort natuurlijk ook niet in het water.
Waterbewuste Nederlanders zijn mensen die zich er bewust van zijn dat ze zelf ook kunnen bijdragen aan schoon water en het voorkomen van watertekort of wateroverlast. Bijvoorbeeld doordat ze een geveltuintje hebben waardoor het water goed de grond in kan zakken of hun auto wassen in de wasstraat in plaats van op straat waardoor het vuile water niet in de natuur belandt.
Met de actie Scheppen voor schoon water roepen we iedereen op in de periode van 13 september t/m 10 oktober op pad te gaan om zwerfafval te rapen. Door je aan te melden in de gratis app Litterati en te zoeken op ‘Scheppen voor schoon water’ kun je met de code WATERBAZEN meedoen. Al het afval dat je voor zondag 19 september registreert telt ook nog eens mee voor de opbrengst van World Cleanup Day. Én als je gaat Scheppen voor schoon water maak je kans op leuke prijzen. We zien iedereen graag scheppen met de hashtags #WatEenWaterbaas en #ScheppenVoorSchoonWater.
Ons doel is om in totaal 15.000 stuks afval te scheppen en te registreren.
We weten allemaal dat bewust omgaan met water belangrijk is. En gelukkig gaan veel mensen ook bewust met water om, alleen lijkt het soms alsof je de enige bent. Maar niks is minder waar. Vorig jaar hebben we als waterschappen een onderzoek uitgevoerd om te kijken wat Nederlanders al doen om te zorgen voor schoon water. Daaruit blijkt dat 22% van de Nederlanders wel eens zwerfvuil opraapt. Daar zijn we als waterschappen heel erg blij mee. Ook gaven veel mensen aan dat ze eigenlijk wel meer zouden willen doen om bij te dragen aan schoon en voldoende water. De actie Scheppen voor schoon water rondom World Cleanup Day zorgt ervoor dat je samen met heel veel andere Waterbazen kan bijdragen aan een heel mooi doel: schoon water zonder zwerfafval.
Veel afval dat op straat wordt gegooid, belandt vervolgens in het water. Daar valt het uiteindelijk in kleine stukjes uit elkaar en vervuilt het het water. Ook is het slecht voor de waterdieren en de kwaliteit van het water. Daarom is het heel belangrijk om te zorgen dat zoveel mogelijk afval helemaal niet in het water belandt.
Wanneer je alleen afval raapt, voelt dat soms best als een druppel op een gloeiende plaat. World Cleanup Day laat zien dat je niet de enige bent die bijdraagt aan een schonere wereld.
Dus help mee om jouw buurt schoon te houden, word een Waterbaas en voorkom dat zwerfafval in het water belandt.
Op zaterdag 18 september is het World Cleanup Day 2021! Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Doe jij ook mee? Lees hier meer en meld je aan!
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.