Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
16 september 2021
Afgelopen woensdag organiseerden maar liefst ruim 200 scholen in Nederland een opruimactie voor World Cleanup Day. Overal gingen groepjes leerlingen op pad om zwerfafval op te ruimen.
Als echte burgerwetenschappers registreerden de kinderen wat zij op straat vonden. Basisschoolleerlingen deden dit via een turflijst en middelbare schoolleerlingen via de Litterati-app. Met de app werden meer dan 25.000 items geregistreerd. Redbull was voor het derde jaar op rij het meest gevonden merk. Het meest gevonden item was het sigarettenfilter.
Veel kinderen waren verbaasd over de hoeveelheid afval dat er lag.
‘Als er al zoveel afval ligt in dit park, hoeveel ligt er dan in de hele wereld,’
zei een van de kinderen zorgelijk.
Onze ambassadeur DJ Sam Feldt gaf een spetterende aftrap op het Betrand Russell College in Krommenie omdat zij met alle 1200 leerlingen van de school meededen.
De leerlingen van het voortgezet onderwijs gingen op pad met de Litterati-app en hebben bijna 27.000 stukken zwerfafval in kaart gebracht. Ook hier stonden Red Bull, Heineken, Albert Heijn en Coca-Cola in de Top 10.
Eigenlijk zou het altijd World Cleanup Day moeten zijn. Op het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam is er dan ook elke week een opruimuur waarvoor de kinderen zich kunnen inschrijven. Goed bezig, jongens en meisjes!
Zaterdag gaan we laten zien dat ook de volwassenen Nederland graag eens flink opruimen!
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?