Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Dit is deel 3 in een serie artikelen in het kader van onze aanstaande Plastic Health Summit. Op 21 oktober ontvangen we in Amsterdam sprekers uit de hele wereld die de plasticproblematiek vanuit verschillende hoeken zullen belichten, zoals gezondheid, milieu, strafrecht, mensenrechten, EU-beleid en activisme. Vandaag: vruchtbaarheid.
13 oktober 2021
Ik kan me voorstellen dat bijna ieder mens de dreiging van de plastic crisis op onze planeet zeer beangstigend vindt. Ikzelf vind het verontrustend om over deze dreiging na te denken voor mezelf en toekomstige generaties. Hoewel ik vond dat ik goed op de hoogte was van de gevaren die plastic voor onze samenleving als geheel vormt, had ik geen idee van de impact ervan op de gezondheid van ons en onze (potentiële) kinderen.
Ten onrechte, want uit onderzoek is gebleken dat de effecten van plastic veel verder reiken dan ons milieu en dat die mogelijk ook onze vruchtbaarheid en die van toekomstige generaties kunnen beïnvloeden. Onvruchtbaarheid wordt al door zoveel factoren bedreigd, dat je daar niet ook nog eens plastic aan wilt toevoegen. Ik kan gerust zeggen dat ik geschokt was toen ik hoorde hoe plastic onze vruchtbaarheid beïnvloedt, en dus begon ik mezelf af te vragen: waarom praten we hier niet meer over?
Je vraagt je misschien af hoe plastic onze vruchtbaarheid beïnvloedt. Het antwoord is een beetje ingewikkeld, maar ik zal proberen het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Het heeft allemaal te maken met hoe je lichaam de chemicaliën opneemt die worden gebruikt om plastic hun kenmerkende eigenschappen (vast of flexibel, doorzichtig of gekleurd) te geven. Bisphenol-A (BPA) is een van die chemicaliën die vaak gebruikt worden in bijvoorbeeld maaltijdbakjes en baby flesjes.
Op de komende Plastic Health Summit zal Patricia Hunt, hoogleraar Moleculaire Biowetenschappen aan de Washington State University, spreken over haar onderzoek naar de intergenerationele effecten van deze plasticising chemicaliën. Ze zal het hebben over wat er gebeurt wanneer bijvoorbeeld BPA je lichaam binnenkomt. Deze chemicaliën zijn schadelijk omdat die kunnen afbreken en zo je hormonale systeem in de war kunnen schoppen. Dit systeem, dat de hormonen in ons lichaam regelt, is verantwoordelijk voor de groei van het lichaam, het seksueel functioneren, de slaap en ons gedrag.
Deze toegevoegde chemicaliën kunnen dus vele aspecten van ons leven beïnvloeden. Daarom is het des te verontrustender dat deze chemicaliën in alledaagse producten zitten, zoals cosmetica of luchtverfrissers. Hunt zal dieper ingaan op dit onderwerp door te bespreken hoe ons lichaam deze chemische stoffen verwerkt die het hormonale systeem verstoren.
Dus, deze “onschuldige” producten, zoals verpakkingen voor eten en drinken, die ogenschijnlijk geen kwaad kunnen, bevatten schadelijke chemicaliën zoals BPA. Onderzoek door de Harvard Universiteit heeft aangetoond dat blootstelling aan deze chemische stof een rol zou kunnen spelen in 20 procent van alle onverklaarbare onvruchtbaarheid. Een schandalig hoog percentage, vooral omdat er zo weinig wordt gecommuniceerd over het risico dat plastic vormt voor onze vruchtbaarheid.
Daarom is het des te belangrijker dat Patricia Hunt dit onderwerp en haar experimenten met zwangere muizen en hun ongeboren foetussen zal bespreken. Want naast het feit dat ze ontdekte dat plastic de vruchtbaarheid van de muizen zelf kan verminderen, ontdekte ze ook dat het schade kan toebrengen aan toekomstige generaties. Dit komt doordat de eitjes van de foetus zich ontwikkelen terwijl de foetus zich nog in de baarmoeder bevindt. Deze eitjes worden dus ook door plastic aangetast. Dit betekent dat zelfs als het mogelijk zou zijn om plastic met een knip van de vingers uit onze samenleving te verwijderen, plastic nog steeds van invloed zou zijn op toekomstige generaties.
Al deze bevindingen zijn ontmoedigend, want voor veel mensen is de kans op gezonde kinderen een heel belangrijk deel van hun leven. Het is moeilijk te verkroppen dat externe factoren je vruchtbaarheid zonder dat je het weet beïnvloeden, of dat je weinig mogelijkheden hebt om deze schade te beperken. Vooral omdat het gevolgen kan hebben voor de generaties na ons.
Patricia Hunt erkent dit en zal suggesties geven over wat er gedaan kan worden om onze wereld te verlossen van deze chemicaliën en roept op tot transparantie, zodat mensen weten in welke mate ze hieraan worden blootgesteld. Het is terecht dat de Plastic Health Summit dit onderwerp zal belichten in de hoop dat de invloed van plastic op onze gezondheid meer aandacht zal krijgen. Zorg ervoor dat je de summit van dit jaar bijwoont om meer te weten te komen over dit en andere onderwerpen die de effecten van plastic op onze gezondheid aan het licht brengen.
Door Fleur Bosch
Communications Officer
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?