MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
5 oktober 2020
Verplicht bedrijven om niet 25 meter — zoals nu — maar wel tot 100 meter van hun voordeur de openbare ruimte schoon te houden. De Omgevingswet die volgend jaar juli van kracht wordt, biedt gemeenten de mogelijkheid om opnieuw te besluiten over het opruimen van zwerfafval én die regels af te stemmen op de lokale situatie.
Dit is een belangrijke nieuwe kans voor gemeenten in de strijd tegen zwerfvuil.
Zwerfvuil op straat bestaat grotendeels uit verpakkingen van voedsel en drank die binnen korte tijd na aanschaf genuttigd worden. Snoeproutes, tussen supermarkt en scholen, zijn berucht, net als de directe omgeving van fastfoodketens. Overal in Nederland geldt sinds 2007 de 25-meterregel.
Winkeliers, horecaondernemers, fastfoodketens, supermarkten, ze moeten alle zwerfvuil afkomstig uit het eigen bedrijf ‘zo vaak als nodig’ opruimen binnen een straal van 25 meter van de voordeur. Houdt een onderneming de omgeving niet schoon, dan kan een boete worden opgelegd. In de praktijk wordt de regel overigens slecht nageleefd en ook amper gehandhaafd.
De 25-meter regel staat in het Activiteitenbesluit milieubeheer (art. 2.13). Deze regel vervalt met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 juli 2022. Gemeenten mogen voortaan zelf regels opstellen over het opruimen van zwerfafval en kunnen die toespitsen op de lokale omstandigheden, in plaats dat het Rijk dat doet voor het hele land.
Om gemeenten de tijd te geven nieuwe regels te formuleren, blijft de 25-meterregel van kracht tot 2029. Ook in het Landelijk afvalbeheerplan (LAP3) zal bepaald worden dat gemeenten in hun Omgevingsplan een bepaling moeten opnemen over het opruimen van zwerfafval. Doet een gemeente dat toch niet, dan vervalt de 25-meterregel in 2029 en is er niets geregeld.
De Omgevingswet biedt gemeenten dus de kans om zelf regels op te stellen afhankelijk van de situatie ter plekke. Rijkswaterstaat geeft als voorbeeld om voor een bepaalde bedrijfsketen de opruimplicht te laten gelden voor een straal van 50 meter. De Amsterdamse Partij voor de Dieren stelt zelfs 150 meter voor. Die 150 meter geldt dan voor bedrijven of ketens die na onderzoek het meeste zwerfvuil blijken te veroorzaken.
Met een zwaardere variant van de 25-meterregel en daadwerkelijke handhaving kunnen gemeenten burgers en bedrijven laten zien dat zwerfafval echt wordt aangepakt, voor een schonere (winkel)omgeving en minder plasticsoep. Maar er zijn meer effecten te verwachten. Want hoe zullen bedrijven als AH To Go of McDonald’s reageren? Verwacht mag worden dat:
Foto door Lucas van Oort – Unsplash
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.