Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
13 oktober 2021
In Frankrijk is op 11 oktober de wet contre le gaspillage (tegen verspilling) en vóór de économie circulaire getekend. Deze belangrijke stap in de strijd tegen plasticvervuiling gaat veel verder dan de maatregelen die de Europese SUP-richtlijn voorschrijft aan lidstaten. Terwijl Nederland koerst op een ‘zuivere’ implementatie van de richtlijn én op maatregelen die supermarkten als Albert Heijn in het kader van de Plastic Pact op basis van vrijwilligheid nemen, zorgen wettelijke maatregelen in Frankrijk voor het werkelijk en definitief terugdringen van eenmalig plastic.
De Franse wet schept duidelijkheid voor consument en bedrijfsleven, terwijl Nederland hopeloos achter loopt en onze supermarkten nog jaren vol plastic liggen.
De Franse regering schat dat 37% van alle groente en fruit verpakt wordt verkocht en dat elk jaar meer dan één miljard verpakkingen kunnen worden uitgespaard met de aangekondigde maatregelen, die stapsgewijs ingaan.
Vanaf 1 januari 2022 mogen prei, courgette, aubergine, paprika, komkommer, aardappelen, wortelen, ronde tomaten, uien, rapen, kool, bloemkool, pompoen, pastinaak, radijs, aardpeer, wortelgroenten, appels, peren, sinaasappels, clementines, kiwi’s, mandarijnen, citroenen, grapefruits, pruimen, meloenen, ananassen, mango’s, passievruchten en dadels niet meer in plastic verpakt worden onder de 1,5 kilo. Later volgen andere groente en fruit.
Er gebeurt nog veel meer. Andere eenmalige plastic verpakkingen, zoals wikkels om tijdschriften die per post worden verstuurd, worden ook verboden. Per 1 januari wordt thee in plastic zakjes verboden net als de plastic speeltjes die fastfood-ketens gratis uitdelen. De wet stimuleert hergebruik en verkoop in bulk. Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter oppervlakte, moeten hun klanten gaan voorzien van schone, herbruikbare containers voor producten die zonder verpakking (in bulk) worden aangeboden. Zie hier een Frans overzicht van de maatregelen.
Nederland heeft gekozen voor een ‘zuivere implementatie’ van de Europese richtlijn over eenmalige plastic verpakkingen, ook wel de SUP-Richtlijn genoemd. Daarnaast tracht Nederland het plasticprobleem via het Plastic Pact aan te pakken. Ondernemingen die het pact hebben getekend, beloven plasticgebruik te reduceren en plastic beter recyclebaar te maken, en doen dat op basis van vrijwilligheid. Allerlei relatief minimalistische initiatieven zijn het gevolg. Frankrijk schept met wetgeving daarentegen duidelijkheid voor het bedrijfsleven en zorgt voor een gelijk speelveld.
Albert Heijn heeft vorig jaar het blauwe champignonbakje vervangen door een transparant bakje gemaakt van 100% gerecycled PET. De kleurloze plastic bak is beter te recyclen. Albert Heijn is reuze trots op deze vrijwillige prestatie, die breed uitgemeten wordt in zowel het duurzaamheidsverslag 2020 als in het jaarverslag van de holding (Ahold Delhaize).
De vraag die Ahold niet beantwoord is of en zo ja per wanneer champignons onverpakt verkocht (kunnen) worden.
In de Franse antiverspillingswet is vastgelegd dat champignons vanaf 1 januari 2025 niet meer in plastic verpakt mogen zijn om te worden verkocht. In dit land zijn ze tot het inzicht gekomen dat je dit soort beslissingen niet langer aan supermarktketens kunt overlaten. Nu Nederland nog.
Luister hier de Radio I uitzending over de vraag of Nederland Frankrijk moet volgen met het plasticverbod op groente en fruit met Merijn Tinga, beter bekend als Plastic Soup Surfer, en Maria Westerbos, directeur Plastic Soup Foundation.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?