Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
23 november 2021
De veertienjarige Nina uit Indonesië smeekt westerse landen om hun afgedankte plastic niet langer te exporteren naar haar land. Ze groeit op in een zwaar vervuilde omgeving, waar waardeloos plastic in de open lucht wordt verbrand en rivieren verstikt. ‘Developed countries schould ban plastic waste export to Indonesia (…). So please don’t add more burden to us. Indonesia is not a global dumpside’, zei ze afgelopen oktober op de Plastic Health Summit 2021 van Plastic Soup Foundation. Daar hield ze de westerse wereld een spiegel voor.
Wordt Nina op haar wenken bediend met het voorstel van de Europese Commissie om de regelgeving aan te scherpen?
Vorige week kondigde de Europese Commissie een herziening aan van de Waste Shipment Regulation. De voorgestelde nieuwe regels over transport van afval, waaronder plastic, moeten er onder meer voor zorgen dat de Europese Unie:
Het grootste bezwaar tegen de voorgestelde nieuwe regelgeving is echter dat een totaalverbod ontbreekt. Zonder zo’n totaalverbod kunnen illegale praktijken gemakkelijk worden voortgezet en behoudt de EU de mogelijkheid om meer plastic te consumeren dan ze kan verwerken. De milieubeweging reageerde dan ook direct op het voorstel van de Europese Commissie.
Afgelopen april vroegen milieuorganisaties al aandacht voor deze problematiek in The Plastic Waste Trade Manifesto. Dit manifest, inmiddels ondertekend door 39 Europarlementariërs en 89 ngo’s waaronder Plastic Soup Foundation, roept op tot een totaalverbod van de export van plastic afval naar landen buiten de Europese Unie.
Gemengd plastic afval dat in Europese landen te duur is om te sorteren, wordt onder meer naar Indonesië gesmokkeld om daar handmatig gesorteerd te worden. Dat gebeurt op grote schaal via de import van oud papier. Het plastic zit achter de balen papier in de containers verstopt. De douane controleert niet of nauwelijks en de papierfabrieken verkopen het plastic stiekem door aan dorpjes in de buurt. Daar wordt het plastic gewassen en gesorteerd. Wat ongeschikt is voor recycling, zo’n 20 tot 30%, wordt gebruikt als brandstof. De bewoners hebben hierdoor niet alleen te kampen met vervuiling van hun rivieren, maar ook met giftige stoffen die vrijkomen door verbranding. Een uitzending van Pointer legt deze praktijk, die sterk is toegenomen nadat China in 2018 de grenzen sloot voor de import van oud plastic, bloot.
Een totaalverbod op de import van afval voorkomt niet alleen dat deze smokkelroute nog langer gebruikt kan worden, maar zal er ook voor zorgen dat Indonesië oud papier zelf zal moeten gaan inzamelen. Slechts een klein deel van al het afval wordt in dit land opgehaald en verwerkt.
Foto: Ecaton, Nina bij plastic afval.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?