Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
1 november 2021
Afgelopen maand werd Unilever uitgeroepen tot de op twee na grootste vervuiler ter wereld. Tegelijk steunt het concern de Klimaattop in Glasgow als ‘Principal Partner’ van het gastland. Unilever toont zich begaan met het klimaat en presenteert zich in haar Climate Transition Action Plan als een duurzame multinational.
In veel landen wordt maar een beperkt deel van het afval ingezameld. In die landen vervuilen verpakkingen van Unilever bodem, rivieren en zee. Om van het afval af te komen, wordt het massaal verbrand in de open lucht en zelfs gebruikt als brandstof om op te koken. Dat is niet alleen zeer schadelijk voor de gezondheid van de inwoners, maar stoot ook broeikasgassen uit.
Unilever spreekt mooie woorden, maar laat deze situatie voortbestaan.
Dit jaar staat Unilever, na Coca-Cola en PepsiCo, op nummer 3 van de Brand Audit. Voor het vierde jaar achtereen organiseren milieuorganisaties een telling van plastic verpakkingen die tijdens beach cleanups gevonden worden. Er waren ditmaal 11.000 vrijwilligers in de weer die 330.493 verpakkingen opruimden. Daarvan had 58% een herkenbaar merk. In dertig landen werden in totaal 6,079 items van Unilever geregistreerd. De uitkomst is niet verbazingwekkend, omdat Unilever wereldwijd producten verkoopt in plastic (mini)verpakkingen. Ook de afgelopen drie edities van de Brand Audit behoorde Unilever tot de tien grootste vervuilers, maar niet eerder op nummer drie.
Een verbod van eenmalige plastic verpakkingen is de enige manier om broeikasgassen én plasticsoep terug te dringen. Maar toen de Indiase president Modi in 2018 op Wereldmilieudag voor zijn land zo’n verbod aankondigde, werd dat voornemen direct geblokkeerd door een lobby van vertegenwoordigers van Coca-Cola, PepsiCo en Hindustan Unilever. Niet toevallig dezelfde bedrijven die dit jaar zijn uitgeroepen tot de drie grootste vervuilers.
Aan (plastic) verpakkingen wordt in het Climate Transition Action Plan van Unilever slechts één pagina besteed. Aandeelhouders lezen dat Unilever traditionele en goed recyclebare materialen als metaal, papier en glas door plastic vervangt om te besparen op CO2. Er zijn doelen om plastic beter recyclebaar te maken en het aandeel van virgin plastic in de verpakkingen te verlagen. Verder heeft Unilever zich als ‘only major global consumer goods company’ uitgesproken om een absolute vermindering van plastic te realiseren. Er moeten meer plastic verpakkingen ingezameld worden dan verkocht en het concern investeert in verbeterde inzameling en verwerking van afval.
Maar waar de aandeelhouders niets over lezen:
Greenpeace heeft onlangs in het rapport The Climate Emergency Unpacked gewezen op het gebrek aan transparantie van Unilever over de berekening van emissies die gerelateerd zijn aan het gebruik van plastic.
Dat verwijt geldt niet Unilever, maar ook acht andere door Greenpeace onder de loep genomen multinationals; Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Mondelez, Danone, Colgate-Palmolive, Procter & Gamble en Mars. En het is ook geen toeval dat deze multinationals in de top tien van de Brand Audit staan.
Klimaatmars: ‘plastics zijn de nieuwe kolen’
India gaat single use plastic verbieden
‘Complexe puzzel’ van de miniverpakkingen in Indonesië
Multinationals storten jaarlijks een half miljoen ton plasticafval in arme landen
Nieuwe Franse wet is fundament tegen verspilling wegwerpplastic
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.