Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
6 december 2021
Op de aanklacht die ClientEarth met Plastic Soup Foundation in november tegen Ahold Delhaize indiende bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), reageerde een woordvoerder van de holding via persbureau ANP: Ahold Delhaize rapporteert aan de Ellen MacArthur Foundation, een organisatie die zich inzet voor een circulaire economie. ‘Daarnaast streven we ernaar om onze vooruitgang op het gebied van plastic in onze jaarverslagen bekend te maken’.
Maar wat Ahold Delhaize rapporteert aan de Ellen MacArthur Foundation is niet openbaar, en wat in de eigen jaarverslagen staat is even anekdotisch als beperkt. En dát raakt precies de kern van de aanklacht.
Beursgenoteerde ondernemingen zijn volgens Europese regelgeving verplicht om te rapporteren over schade aan het milieu als gevolg van hun activiteiten en de financiële risico’s die dat met zich meebrengt. Volgens de aanklacht voldoet Ahold Delhaize niet aan de gestelde eisen in de Europese Non-Financial Reporting Directive (NFRD) wat betreft de rapportage over plastic. De holding beaamt weliswaar in haar Annual Report 2020 dat plastic een relevant onderwerp is, maar kwalificeert het ondertussen als nog niet essentieel (material) ‘vanuit een financieel oogpunt’ (blz. 37). Wat het concern wel doet is beperkt tot de huismerken, amper onderbouwd met data en voor de buitenwereld oncontroleerbaar.
De New Plastics Economy van de Ellen MacArthur Foundation wil een circulaire economie voor kunststof bereiken, waarin plasticafval niet bestaat. Er zijn drie doelstellingen voor 2025:
De Ellen MacArthur Foundation publiceerde in november The Global Commitment 2021 Progress Report over de voortgang die meer dan 500 grote bedrijven en organisaties wereldwijd boeken om de plasticcrisis te bestrijden op vrijwillige basis. The stichting benadrukt dat
Ahold Delhaize heeft in 2018 de New Plastics Economy Global Commitment van de Ellen MacArthur Foundation ondertekend en rapporteert jaarlijks over de voortgang bij het terugdringen van plastic. De aan de Ellen MacArthur Foundation verstrekte informatie is niet (vanzelfsprekend) openbaar en bereikt dus ook niet investeerders en beleggers. De Europese richtlijn eist bovendien een adequate rapportage in het eigen jaarverslag.
De vraag is daarnaast in hoeverre Ahold Delhaize überhaupt over haar plasticgebruik heeft kunnen rapporteren. In het Annual Report 2020 van de holding staat namelijk wel (op blz. 230) dat deze gegevens amper voorhanden zijn: ‘We have found it challenging to collect accurate packaging data, including the total tonnes of own brand plastic packaging, the plastic types used and the recyclability of plastics’.
Het is onduidelijk op basis waarvan Ahold Delhaize rapporteert aan de Ellen MacArthur Foundation als het zelf stelt niet in staat te zijn de informatie te vergaren.
De schaarste aan gegevens over het plasticgebruik in het jaarverslag van de holding voor 2020 staan in schril contrast met het aantal keren dat het champignonbakje als goed voorbeeld van plasticbeleid en duurzaamheid wordt genoemd. Albert Heijn heeft het blauwe champignonbakje vervangen door een transparant bakje gemaakt van 100% gerecycled PET. De kleurloze plastic bak is beter te recyclen. Dit ‘succesverhaal’ staat overal te lezen; in het duurzaamheidsverslag 2020, in het jaarverslag van de holding (Ahold Delhaize) tot en met paginagrote advertenties in kranten.
Het transparante champignonbakje is overigens een voorbeeld van het tweede doel van de Ellen MacArthur Foundation. Aan het tweede doel, gaat echter het eerste vooraf: elimineer onnodig plastic, waarmee de holding impliciet aangeeft dat champignons niet los te verkopen zouden zijn.
Zou het niet chic zijn wanneer Ahold Delhaize in paginagrote advertenties meedeelt dat het voortaan volledig transparant zal zijn over haar plasticbeleid? Dat ze voorts:
Want dát is wat je van de grootste supermarkt die zich de meest duurzame noemt, mag verwachten.
Milieuadvocaten dienen klacht in bij AFM tegen Ahold Delhaize
Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.