VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
25 maart 2022
Versnelde (her)introductie van de hervulbare fles is een bijzonder effectieve manier om de plasticsoep te verminderen. Het aantal flessen dat daarmee niet langer in zee verdwijnt, loopt in de miljarden.
De hervulbare fles lijkt te zijn begonnen aan een revival. Het succes van de ‘Universal Bottle’ in Brazilië heeft daartoe bijgedragen, net als het feit dat drankmultinationals als Coca-Cola verantwoordelijk worden gehouden voor de vervuiling die ze met de eenmalige PET-flessen veroorzaken.
Wetgeving is echter onontbeerlijk om de hervulbare fles van de grond te krijgen.
Vroeger was de hervulbare drinkfles met statiegeld de norm. Lege flessen leverde je in. Ze werden schoongemaakt, opnieuw gevuld en voorzien van een nieuw etiket voor de verkoop. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw werden de hervulbare flessen steeds vaker vervangen door PET-flessen die slechts één keer gebruikt werden.
Hervulbare flessen worden gemaakt van glas of PET. Glazen flessen gaan tot 50 rondes mee. Voor PET flessen ligt dat op 20 tot 25 keer. Hervulbare PET-flessen zijn steviger en wat zwaarder uitgevoerd dan de eenmalige PET-fles. Als ze na een aantal rondes niet langer geschikt zijn, kunnen ze alsnog worden gerecycled, net als de glazen variant. Een bijkomend voordeel is dat door hun hoge graad van hergebruik de CO2 voetafdruk lager is dan die van de eenmalige fles.
In Brazilië besloten diverse merken van Coca-Cola in 2018 om gezamenlijk een Universal Bottle te introduceren. Verschillende merken gebruiken sindsdien elkaars flessen om opnieuw te vullen en te verkopen en dat scheelt in de kosten. De Universal Bottle bespaart 90% van het plasticgebruik. Voor alleen al het jaar 2019 zou in Brazilië de productie van 1,8 miljard eenmalige PET-flessen vermeden zijn.
Wat zou het voor de plasticsoep betekenen wanneer grote drankmultinationals als Coca-Cola en Pepsi-Co in de hele wereld overstappen op hervulbare flessen? De Amerikaanse ngo Oceana berekende het in het recent verschenen rapport Just one word: refillables. Op dit moment komen elk jaar tussen de 21 en 34 miljard flessen in zee terecht. Bij een wereldwijd percentage van 20% hervulbare flessen, zou de bijdrage aan de plasticsoep met 39% verminderen en voorkomen worden dat 8,1 tot 13,5 miljard flessen in zee verdwijnen. Tel uit je winst.
In sommige landen is de hervulbare fles voor non-alcoholische dranken nog nauwelijks in gebruik, in andere landen gaat het om een relatief hoog percentage. Volgens opgave van Oceana gaat het in Nederland bijvoorbeeld om een schamele 4% (voortkomend uit de horeca), terwijl het percentage in Duitsland op 35% ligt.
Coca-Cola kondigde onlangs aan in 2030 ten minste 25% van al zijn merken te gaan verkopen in hervulbare en inleverbare flessen van glas of plastic. Of dat ook werkelijk gaat gebeuren, is afwachten, want het betreft een maatregel die het bedrijf op basis van vrijwilligheid neemt.
Het meest effectief is het wanneer overheden door regelgeving het gebruik van de hervulbare (universele) fles gaan stimuleren. Het opmerkelijke verschil tussen het Nederlandse en Duitse percentage is bijvoorbeeld geheel te verklaren uit het ontbreken van regelgeving in Nederland dat gericht is op het bevorderen van hergebruik van flessen.
Enkele voorbeelden van wettelijke maatregelen, genoemd door Oceana, zijn:
Is Coca-Cola’s laatste belofte wel een stap vooruit?
Het plasticbeleid van supermarkten moet volledig op de schop
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]