Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
21 maart 2022
Plasticvrij leven is niet eenvoudig in een tijd waarin bijna alles van plastic is gemaakt of in plastic is verpakt. Daar moet echt iets in veranderen als we de plasticsoep bij de bron willen aanpakken. Maar dat ontslaat je als individu niet van de verantwoordelijkheid ook je steentje bij te dragen. Zeker niet als je, zoals ik, werkt bij de Plastic Soup Foundation. Maar goed… dan word je ineens vader, en komt er als je niet uitkijkt een enorme golf plastic op je af. Speeltjes, kleertjes, natte doekjes, en vooral luiers, heel veel luiers. Hoe ga je daarmee om?
In Nederland zijn er ruim 500.000 baby’s en kinderen die luiers dragen. Per kind dragen zij gemiddeld 5 luiers per dag, oftewel 150 per maand. Het merendeel draagt wegwerpluiers. Per kindje komt dat neer op zo’n 300 kilo per jaar ofwel 25 kilo per maand! Dat zorgt elk jaar voor 150 miljoen kilo aan luierafval in Nederland! Een ware luierlawine! Een hele grote vieze afvalstroom die bovendien nauwelijks kan worden gerecycled. De luiers zijn namelijk niet alleen vies, ze bestaan ook nog eens uit heel veel verschillende materialen, waaronder verschillende soorten plastic. Dat maakt ze bijzonder lastig om te recyclen en ze eindigen dan ook bijna allemaal in de verbrander. Dat is natuurlijk echt niet duurzaam, dus als je als jonge ouder ergens wat verschil wil maken, dan kan dat door te kiezen voor een duurzame luier, maar ja… hoe vind je die?
Op zoek naar de duurzame luier kom je er al snel achter dat er veel, heel veel soorten luiers bestaan. Sommige beter voor het milieu dan anderen, maar de standaard is de wegwerpluier. Hierbinnen bestaan duurzamere keuzes, maar vrijwel allemaal bevatten ze plastic en zijn ze dus vrijwel niet te recyclen. Gelukkig is er een echt duurzaam alternatief. Milieu Centraal is hierover heel duidelijk: De meest duurzame luier is de wasbare luier! Zelfs als rekening wordt gehouden met de impact van het maken en het wassen van de luiers komen de wasbare luiers unaniem als beste uit de test. Extra mooi voor iemand die geen plasticsoep wil maken is dat heel veel soorten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als katoen, hennep en wol. En er zijn nog meer voordelen. Over de hele levensperiode zijn wasbare luiers (veel) goedkoper (ongeveer 500 euro per kind!), krijgen babies minder vaak luieruitslag en zijn kinderen die wasbare luiers dragen vaak sneller zindelijk. Win-win-win-win dus. Je vraagt je af waarom wasbare luiers niet veel populairder zijn?
Helaas bestaan er veel vooroordelen over wasbare luiers. Zo hebben veel mensen een verouderd beeld bij de wasbare luier en geloven zij ten onrechte dat wegwerpluiers makkelijker en schoner zijn. Dat beeld klopt echter niet. De veiligheidsspeld is echt verleden tijd, er zijn veel eenvoudig aan te trekken wasbare luiers op de markt met hele leuke printjes. Daarnaast is het wassen van luiers niet noodzakelijk meer moeite dan steeds nieuwe kopen en naar de afvalbak brengen. Het is ook niet vies of ingewikkeld. Je kiepert de luiers gewoon in de (afsluitbare) wasmand en daarna in de wasmachine in plaats van in de luieremmer en de container. Als je bezorgd bent over de ontlasting, dan kun je ervoor kiezen om papieren inlegvelletjes te gebruiken. Die gooi je dan na een poepbeurt dus wel weg, maar een klein velletje papier is natuurlijk veel beter dan een hele wegwerpluier boordevol microplastics.
Er is echter wel een grote hobbel die genomen moet worden als je kiest voor de wasbare luier. Want wie denkt dat hier minder te kiezen valt dan bij de wegwerpluier komt bedrogen uit. Het is misschien nog wel ingewikkelder. Wil je een eendelig systeem, of tweedelig? Kies je voor een all-in-one, of een snap-in-one? Drukknoopjes of klittenband? Hennep, katoen, wol of kunststof? Of een combinatie daarvan? Het kan je een beetje gaan duizelen als je voor het eerst de wereld van de wasbare luiers betreedt.
Gelukkig zijn er mensen die je graag gidsen door de wasbare luierjungle. Op de website www.wasbareluierwereld.nl kun je bijvoorbeeld mooie overzichten vinden van alle soorten luiers. Je kunt er zelfs gratis advies van consulenten krijgen over welke type wasbare luier het beste bij jou past. Vervolgens staan er handige linkjes op naar winkels waar je ze kunt kopen of huren.
Om een goede keuze te kunnen maken hebben wij eerst een proefpakket gehuurd. Een maandlang hebben we zo verschillende soorten luiers van verschillende merken uitgeprobeerd om erachter te komen wat voor ons het beste systeem was. We hielden bij hoe comfortabel ze (leken) te zitten, hoe makkelijk ze aan en uit te doen waren en hoe vaak ze doorlekten. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen op een tweedelig systeem. Dat wil zeggen een binnenluier van biologisch katoen met daaroverheen een waterdicht overbroekje die allemaal onder goede arbeidsvoorwaarden in de EU zijn gemaakt. Ook dat laatste is natuurlijk niet onbelangrijk! Je kunt ook voor tweedehands luiers kieze als je helemaal duurzaam wilt zijn.
Inmiddels zijn we ruim een halfjaar verder en zijn we nog steeds erg blij met onze keuze. Ze zijn eenvoudig in gebruik, makkelijk schoon te maken en zijn nog nooit doorgelekt. De katoenen binnenluiers moeten wel een dagdeel drogen aan het rek, dus je moet er wel genoeg kopen zodat je minstens een dag vooruit kunt. We maken daarnaast de billetjes schoon met wasbare katoenen doekjes en wat water. Zo besparen we veel (plastic) afval, geld en hebben we een blije baby zonder babyuitslag. We kunnen het iedereen aanraden.
Door Jurjen de Waal (Plastic Waste Campaigner)
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.
Als stagiaire Facility Management bij de Plastic Soup Foundation krijg je de
kans om betrokken te zijn bij een spannend project: de verhuizing van ons team (6 man
sterk) inclusief onze faciliteiten naar een nieuwe locatie. Je zult een cruciale rol spelen in het
plannen, coördineren en uitvoeren van alle aspecten van deze verhuizing en waarborgt de
soepele overgang naar de nieuwe locatie. En je regelt het openingsfeest.