Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
2 maart 2022
Het verpakken van groente en fruit in plastic gaat voedselverspilling niet tegen. Deze conclusie trekt de Engelse ngo WRAP (Waste and Resources Action Program) na technisch onderzoek van vijf versproducten; broccoli, bananen, appels, komkommers en aardappelen. Daarmee haalt de organisatie een veelgehoorde mantra van de verpakkingsindustrie onderuit, namelijk dat groenten en fruit juist in plastic verpakt moeten worden om voedselverspilling te voorkomen.
In Europa is ongeveer 40% van alle plasticafval afkomstig van voedselverpakkingen. Sommige landen nemen al wettelijke maatregelen om de vloed aan verpakkingsplastic te stuiten. Frankrijk loopt daarin voorop. Vanaf 1 januari dit jaar zijn daar plasticverpakkingen voor groente en fruit verboden. Spanje volgt Frankrijk in 2023.
In Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden maatregelen genomen op basis van vrijwilligheid in het kader van Plastic Pacts. WRAP, in 2018 een van de initiatiefnemers van de UK Plastics Pact, roept nu op tot een radicale koerswijziging.
De plasticverpakking blijkt geen of slechts weinig effect te hebben op de houdbaarheid van de geteste producten. Er zijn ook andere argumenten om af te zien van plasticverpakkingen. De klant moet niet meer afhankelijk zijn van voorverpakte hoeveelheden, zoals appels in een zak. Meer kopen dan strikt nodig bevordert juist voedselverspilling. Groente en fruit moet daarom los verkocht worden. Voor deze producten moeten labels met houdbaarheidsdata niet meer worden gebruikt bij deze producten. Consumenten gooien namelijk voedsel vaak weg na de aangegeven datum, terwijl dat nog veilig te eten is.
De drie overkoepelende aanbevelingen aan supermarkten en producenten in het rapport zijn:
WRAP stelde al eerder richtlijnen op voor verpakkingen. Op basis van de onderzoeksresultaten worden deze nu flink aangescherpt. WRAP werkt nauw samen met supermarkten en verpakkingsindustrie, het ministerie Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs) en FSA (Food Standards Agency). Dat deze gevestigde en gezaghebbende instelling oproept om nu snel over te schakelen naar een vrijwel verpakkingsvrije verkoop, is dus van extra belang. Het nemen van wettelijke maatregelen, zoals in Frankrijk, om het gewenste doel te bereiken, ontbreekt echter onder de aanbevelingen.
Afgelopen oktober publiceerde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) de position paper Duurzaam verpakken. Dit rapport, dat voortvloeit uit de afspraken die in het kader van het Nederlandse Plastic Pact gemaakt zijn, staat in schril contrast met de Engelse studie. Startpunt van de paper is de aanname dat verpakkingen zorgen voor een langere houdbaarheid van voedsel. Vervolgens gaat het over de uitgangspunten van de leden van het CBL (supermarkten en foodservicebedrijven) met betrekking tot de inrichting van een ‘duurzaam verpakkingsproces’. Dan volgen aanbevelingen; zet vooral in op materiaalkeuze zodat de recyclebaarheid van de verpakkingen verbetert. Afzien van plastic verpakkingen wordt amper als optie genoemd, laat staan besproken of onderzocht.
Dat het ook in Nederland al anders kan, laat Eosta zien. Deze groothandel van verse biologische groenten en fruit biedt zijn assortiment inmiddels geheel plasticvrij aan, onder andere door gebruik te maken van natural branding, een lasertechniek die stickers en verpakkingen overbodig maakt.
Foto: Groenteafdeling van een Franse supermarkt na invoering van de wet die plastic verpakkingen verbiedt
Nieuwe Franse wet is fundament tegen verspilling en wegwerpplastic
Voedselverspilling en plasticafval gaan hand in hand
Verpakkingen van zeewier: eindelijk een echte oplossing voor de plasticsoep!
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.