MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
8 april 2022
Voor het eerst zijn er plastic deeltjes ontdekt diep in de longen van levende mensen. Bij 11 van de 13 onderzochte patiënten van wie gezond longweefsel werd afgenomen werden microplastic, het vaakst polypropyleen en PET, gevonden, maakte The Guardian bekend. Een maand geleden verscheen het onderzoek in Environment International dat voor het eerst plastic in menselijk bloed is aangetroffen. Het zijn schokkende berichten.
Het plastic waar we dagelijks aan worden blootgesteld kan niet alleen opgenomen worden door ons lichaam, maar zich ook verspreiden naar vitale organen.
We worden blootgesteld aan steeds grotere hoeveelheden microplastics in ons milieu; we eten, drinken en ademen elke dag microplastics. Plastic deeltjes zijn al jaren geleden aangetroffen in voedsel (zoals vis, honing, zout) en dranken (water, bier). Recenter onderzoek toonde al aan dat ze worden aangetroffen in menselijke organen zoals in de longen van overledenen en in de placenta. Dit is een belangrijke reden tot bezorgdheid.
Toch weten we nog relatief weinig over het risico dat deze deeltjes vormen voor de menselijke gezondheid. Ook was er nog geen methodologie om microplastics in het menselijk (of dierlijk) lichaam nauwkeurig te meten. Wetenschappers van de VU hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld die het mogelijk maakt minuscule hoeveelheden van zeer kleine plastic deeltjes in menselijk bloed op te sporen.
Als we eten, drinken en inademen, worden essentiële voedingsstoffen opgenomen en komen ze in de bloedbaan terecht. Bloed maakt bij mensen 6-7% van het lichaamsgewicht uit en terwijl het door het lichaam stroomt, voorziet het de organen van zuurstof, voedingsstoffen en mogelijk ook plastic deeltjes.
De onderzoekers van de VU testten het bloed van 22 anonieme donoren op de aanwezigheid van 5 soorten plastic die gebruikt worden als verpakking van voedsel en synthetische kleding alsook een breed scala van andere producten waarmee mensen dagelijks in contact komen. 77% van de donoren bleek inderdaad microplastics in hun bloed te hebben. PET, Polystyreen en Polyethyleen kwamen het meest voor en sommige donoren hadden zelfs drie verschillende soorten polymeren in hun bloed. Dit impliceert dat ten minste een deel van de plastic deeltjes waarmee mensen in contact komen, via de bloedbaan terecht kan komen in vitale organen zoals de placenta, de hersenen of de nieren.
Deze resultaten zijn zeer verontrustend. De noodzaak om de risico’s van deze blootstelling te beoordelen is daarmee nog nijpender geworden. Accumuleren de deeltjes? Wat zijn de langetermijneffecten? Hoe grijpen de deeltjes in op ons immuunsysteem en hoe beïnvloedt dat de aanleg voor ziekten met een immunologische basis? Om dit uit te zoeken zijn grootschalige studies naar externe blootstelling nodig.
Met nieuwe technieken zoals die van de VU is er geen excuus om dergelijke onderzoeken uit te stellen.
Bloedonderzoek in stormvogels toont onbekende gevolgen plasticvervuiling
Nieuw wetenschappelijk onderzoek: microplastics dringen groenten en fruit binnen
Hoe schadelijk is het inademen van microplastics?
Eerste bewijs voor gezondheidsrisico’s van micro- en nanoplastics
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.