VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
24 mei 2022
Het plasticbeleid van supermarkten ligt onder vuur. Het rapport Under wraps? What Europe’s supermarkets aren’t telling us about plastic, deze week uitgebracht door de beweging Break Free From Plastic, constateert een groot gebrek aan ambitie bij grote Europese supermarktketens om het gebruik van plastic terug te dringen. Supermarkten spelen een sleutelrol in het terugdringen van verpakkingsplastic; dé grote oorzaak van de plasticsoep. Uit het rapport komt naar voren dat de branche zich kenmerkt door een gebrek aan transparantie en het achter de schermen tegenhouden van maatregelen, zoals de invoering van statiegeld. Voor het rapport heeft een coalitie van twintig ngo’s, waaronder Plastic Soup Foundation, 130 supermarktketens benaderd in dertien Europese landen met een vragenlijst. Slechts 39 supermarkten hebben schriftelijk geantwoord.
De supermarkten die wél reageerden, konden zelfs de meest basale gegevens niet leveren. Wanneer die gegevens er niet zijn, is het onmogelijk om vooruitgang te meten. Hierbij gaat het over zaken als:
Slechts vijf van de 74 supermarkten (Aldi Ierland, Aldi Denemarken, Aldi VK, Lidl VK en BioCoop in Frankrijk) ondersteunen actief breed opgezette statiegeldsystemen voor drankflessen. Veel meer supermarkten blijken achter de schermen juist te lobbyen tegen de invoering van statiegeld of de uitbreiding van bestaande statiegeldsystemen.
Veel ketens zijn lid van een nationaal Plastic Pact en sommige hebben de New Plastic Economy Global Commitment ondertekend van de Ellen MacArthur Foundation (EMF). Dat zijn organisaties die geen sancties kunnen opleggen als de onderschreven doelen niet gehaald worden. Sommige supermarkten verwezen naar hun jaarlijkse rapportage aan de EMF, terwijl die niet openbaar is. Het rapport kwalificeert lidmaatschap van dergelijke organisaties vooral als een tactiek om het publiek te doen geloven dat er een serieus plasticbeleid gevoerd wordt en een bewuste strategie om wettelijke maatregelen te voorkomen.
Recycling in plaats van reductie is de belangrijkste strategie waarop de supermarkten koersen. Dat houdt in dat alle verpakkingen gerecycled kunnen worden. Preventie en hergebruik zouden daarentegen de leidende strategieën moeten zijn. Slechts zeer weinig supermarkten blijken zich serieus in te spannen om hun plastic en andere verpakkingen voor eenmalig gebruik te verminderen door over te stappen op systemen voor hergebruik.
Het rapport beveelt de supermarkten onder meer aan om:
Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Wat stelt Albert Heijns plasticrapportage eigenlijk voor?
Plasticbeleid Ahold Delhaize is verbeterd, maar nog lang niet goed genoeg
Plastic gaat voedselverspilling niet tegen
Wetenschappers reageren op besluit om BPA te bestempelen als zeer zorgwekkende stof
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]