VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
23 mei 2022
In een ingezonden brief in het vooraanstaande tijdschrift Science roepen wetenschappers van verscheidene universiteiten op de productie van plastic wereldwijd te verminderen. Zonder die maatregel is plasticvervuiling niet te stoppen.
De Verenigde Naties besloot eerder dit jaar tot een verdrag om plasticvervuiling te voorkomen. Deze maand beginnen de onderhandelingen over de inhoud. De invulling van dat verdrag is cruciaal om te zorgen dat de vervuiling werkelijk vermindert.
Lees hier de ingezonden brief, ‘A global plastic treaty must cap production’. Een pleidooi dat Plastic Soup Foundation uit het hart gegrepen is.
De jaarlijkse plasticproductie zal (zonder beperkende maatregelen) verdubbelen van rond de 450 miljoen ton nu tot 900 miljoen ton in 2045. De wetenschappers wijzen erop dat er al meer gewicht aan plastic op aarde is dan het gewicht van alle land- en zeedieren bij elkaar opgeteld. Overheden zijn niet in staat om de veiligheid van alle plastics en de gebruikte chemicaliën te waarborgen. Plasticvervuiling heeft de planetaire grens gepasseerd.
Het grootste probleem is de toename van nieuw, virgin plastic. Zelfs als we alle aangekondigde maatregelen om de plasticsoep te beteugelen zouden nemen, dan nog komt er een groot deel (21% over twintig jaar) in het milieu terecht. Denk daarbij aan verbeterde recycling, het vervangen van plastic door alternatieve materialen, of het belasten van plastic.
Bij een stop op de plasticproductie als aanvullende, essentiële maatregel, snijdt het mes aan twee kanten. Er komt minder plastic op de markt waardoor minder afval ontstaat, en door minder aanbod van plastic zal de waarde van gerecycled plastic toenemen, waardoor er meer gerecycled zal worden.
Om plasticvervuiling echt te stoppen is een productiestop van nieuw plastic onontbeerlijk. De wetenschappers concluderen dat tot 2040 nieuw, virgin plastic uitgefaseerd zal moeten worden en dat die maatregel dus onderdeel moet zijn van het internationale plasticverdrag onder VN-vlag.
Dit is in overeenstemming met een eerdere oproep in Science. Daarin wordt benadrukt dat de oplossing gevonden moet worden in het aanpakken van de gehele levenscyclus van plastic. Dat wil zeggen niet alleen maatregelen gericht op verwerken en controleren van afval, maar juist ook op vermindering van de hoeveelheid plastic dat geproduceerd wordt.
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]