Het strand is één grote asbak. Tijd dus voor de Beach Cleanup!
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
20 juli 2022
De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor onze energievoorziening. Opeens beseffen we hoe afhankelijk we nog zijn van fossiele brandstoffen. Nederland heeft aangekondigd te stoppen met de invoer van aardgas uit Rusland, maar is daar tegelijk nog afhankelijk van. De Amerikaanse president Biden maakte onlangs een pijnlijke knieval voor Saudi-Arabië, dat sinds juni massaal Russisch olie en gas inkoopt. Ondertussen nemen we wel maatregelen om die afhankelijkheid te verminderen.
Gek genoeg realiseren maar weinig mensen zich hoeveel olie en gas er nodig zijn om onze honger naar plastic te stillen. Plastic wordt voor 99% gemaakt van fossiele brandstoffen. Als we ons plasticgebruik terugschroeven, kunnen we onszelf dus veel minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Maar in het laatste crisisplan van het kabinet vinden we die logische conclusie helaas nergens terug.
Eind juni kondigde het kabinet het eerste niveau van de gascrisis af. Daarmee trad het Bescherm- en Herstelplan Gas in werking. Op dit alarmniveau zijn zogeheten marktgebaseerde maatregelen mogelijk om het gebruik van gas te verminderen. De ‘maatregelenladder’ in het plan geeft de volgorde aan waarin maatregelen genomen kunnen worden. Van een oproep tot vermindering van aardgasgebruik tot het opleggen van heffingen en het technisch afsluiten van het net. Minder plasticgebruik ontbreekt in het rijtje.
Ruwe olie en ethyleen, gemaakt van een restproduct van schaliegas, zijn grondstoffen voor het maken van plastic. Grote hoeveelheden zijn nodig; voor de productie van één plastic literfles wel een kwart liter olie.
Om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen — en almaar stijgende energieprijzen — is reductie van het dagelijks gebruik van plastic een stap die direct genomen kan worden. Zolang dat geen onderdeel is van de crisisplannen, kan de consument een handje helpen door zelf zijn plasticgebruik te verminderen. Dit kan in principe op drie manieren:
ING grote financier van nieuwe plasticproductie in België
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Baanbrekend onderzoek geeft indicatie van de hoeveelheid onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee en wijst op een potentieel gevaar voor het zeeleven.
De industrie kan framing van de plasticsoep niet langer ontkennen. Voor een rapport uit 2015 worden nu excuses aangeboden.
ClientEarth heeft de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zij willen zo voorkomen dat INEOS in de haven van Antwerpen zijn grootste investering in plastic ooit doet.