Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
1 juli 2022
Het moet een raar gezicht zijn geweest. Onderzoekers die met een tandenstoker op geregelde tijden spinnenwebben in bushokjes weghaalden in de Duitse stad Oldenburg. Het ging om een nieuwe toepassing van een beproefde methode. Dat kleverig spinrag, naast insecten ook stofdeeltjes afvangt was allang bekend en ook zijn spinnenwebben al vaker gebruikt om luchtkwaliteit te monitoren. Dat was alleen nog nooit gedaan met microplastics.
De resultaten verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Science of the Total Environment.
De condities zijn er gunstig: bushokjes staan langs wegen waar je de nodige vervuiling kunt verwachten en op plaatsen met veel of juist weinig verkeer. Boven in de open hokjes waait en tocht het. Daar is het te hoog voor zaken als bladeren die de spinnenwebben kunnen verstoren.
De spinnenwebben werden losgemaakt met een houten tandenstoker en bewaard in een conserveringsmiddel. Onder zeer hoge temperatuur werden in het laboratorium de plasticdeeltjes van het rag gescheiden en de verschillende soorten plastic geïdentificeerd en geteld.
Drie keer in 2020 gingen de onderzoekers dezelfde bushokjes langs; in maart om de spinnenwebben van het voorgaande seizoen weg te halen en in april en juni om nieuwe spinnenwebben mee te nemen. Doordat op vastgestelde tijdsintervallen werd bemonsterd, kon nauwkeurig de hoeveelheid microplastics voor een periode worden vastgesteld.
Alle spinnenwebben hadden microplastics afgevangen (met als gemiddelde 43.9 μg/mg per spinnenweb droog gewicht). De concentratie aan microplastics kon oplopen tot een tiende van het gewicht van de spinnenwebben. Van de microplastics bleek 90% te bestaan uit PET, PVC en slijpsel van autobanden. Afhankelijk van de plaats van het bushokje varieerde de samenstelling.
Je zou verwachten dat de spinnenwebben in de bushokjes langs autowegen vooral heel veel autobandenslijpsel zouden bevatten, maar tot hun verbazing vonden de onderzoekers vooral veel vezels van PET. De onderzoekers vermoeden dat deze vezels direct afkomstig zijn van het dagelijks gebruik van synthetische kleding of indirect van huizen en kantoren die geventileerd worden. De PVC zou afkomstig zijn van synthetische verf die gebruikt wordt voor markeringen op wegen. Wel was het zo dat spinnenwebben in bushokjes bij stoplichten en veel verkeer de meeste deeltjes afkomstig van bandenslijtage hadden afgevangen.
De onderzoekers claimen een goedkope en efficiënte methode te hebben gevonden om vast te stellen hoeveel microplastics in een bepaalde omgeving in de lucht zweven. De methode kan bovendien wereldwijd worden toegepast. Spinnenwebben heb je namelijk overal.
Bandenslijpsel en microvezels uit kleding grote bron van plastic soep
Londen heeft hoogst gemeten concentratie microplastics in de lucht
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.