Van statiegeld op blik naar blik op statiegeld
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
3 augustus 2022
Met enkele duizenden vrijwilligers wordt in etappes het hele Noordzeestrand weer schoongemaakt. Dit keer is er extra aandacht voor het meest gevonden item op drukke stranden: de sigarettenpeuk. Peuken vergaan in het milieu niet, omdat ze voor een deel uit plastic bestaan.
Op 1 augustus startte Boskalis Beach Cleanup Tour in Cadzand en op Schiermonnikoog. Op de laatste dag, 15 augustus, is het strand van Zandvoort aan de beurt. Dan ook wordt bekendgemaakt hoeveel er is opgeruimd en waar dat afval uit bestond. Wat de peuken betreft waren dat er vorig jaar bijna 58.000 (en bij Zandvoort alleen al meer dan 8000). Het is dit jaar de negende keer dat Stichting De Noordzee deze tour organiseert.
Kijk hier wanneer en waar de etappes beginnen. Schrijf je in en doe mee door op de etappe van je voorkeur te klikken.
Op populaire stranden is de peuk het meest gevonden item. Ze worden door wandelaars en badgasten weggegooid of uitgedrukt in het zand. Het strand is in feite één grote asbak. De peuk is schadelijk voor het milieu, zoals het Plastic Peukencollectief eerder dit jaar in een factsheet uiteen heeft gezet.
Om peuken voortaan te weren, gaat de tour gepaard met een petitie die kustgemeentes oproept om enkele maatregelen te nemen:
Sinds 2014 bestaat de Green Deal ‘Schone Stranden’, in 2021 omgezet in een ‘programma’. Deze overeenkomst tussen kustgemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties, heeft structureel schonere stranden tot doel, naast bevordering van goed afvalgedrag van strandbezoekers. Na zoveel jaar overleg, samenwerking en afstemming mag je verwachten dat de stranden schoon en peukenvrij zijn en er helemaal geen petitie nodig is.
Maar peukenvrije stranden heeft de aanpak via een Green Deal allerminst opgeleverd. De belangrijkste reden: de maatregelen worden genomen op basis van vrijwilligheid en het ontbreekt aan landelijke regelgeving.
Begin dit jaar diende de Partij voor de Dieren een motie in voor een verbod op plastic in sigarettenfilters. Daarop kondigde staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Milieu dat de optie van een nationaal verbod op plastic in sigarettenfilters onderdeel is van een aangekondigd onderzoek.
Het zou de kustgemeenten sieren om niet alleen de maatregelen uit te voeren die in de petitie genoemd worden, maar óók gezamenlijk het kabinet op te roepen voor een verbod op plastic in sigarettenfilters.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Bijna 15.000 kilo afval opgeruimd tijdens Boskalis Beach Cleanup Tour
Red Bull en peuken opnieuw op no. 1 van meest gevonden zwerfafval
Sigarettenfilters met plastic: van monitoring en doorrekenen tot verbod
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.